Odgovori

Vladimir Putin: Napad na Severno Korejo bi imel katastrofalne posledice

J.P.
14. 12. 2017, 13.37
Posodobljeno: 14. 12. 2017, 13.41
Deli članek:

Ruski predsednik je danes na letni novinarski konferenci odgovarjal na vprašanja z vsega sveta.

Profimedia
Kandidiral bo kot neodvisni kandidat.

13. letne konference se udeležuje rekordnih 1640 domačih in tujih novinarjev. Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je pred novinarsko konferenco povedal, da se je bodo lahko udeležili tudi mediji, ki so jih v skladu z novimi pravili razglasili za tuje agente.

Na volitvah marca 2018 bo, kot je napovedal že pred dnevi, kandidiral kot neodvisni kandidat. Zaradi velike podpore med Rusi mu je zmaga zagotovljena, vseeno pa bo moral kot neodvisni kandidat zbirati podpise podpore. Vladimir Putin volilni program že ima, se pa zaradi pomanjkanja močnih tekmecev ne obremenjuje, saj mora zanje poskrbeti opozicija, je dejal. Zanjo sicer pravi, da lahko narodu ponudi le malo.

Ko so ga novinarji povprašali o prioritetah, je naštel infrastrukturo, zdravstvo, šolstvo, visoko tehnologijo, višanje produktivnosti dela in plač. »Politično okolje, kot tudi gospodarsko, mora biti konkurenčno. Prizadeval si bom za uravnotežen politični sistem,« je dejal. Za zahodne sankcije zaradi vloge Rusije v Ukrajini je dejal, da niso močno vplivale na cene nafte, a da vseeno so. »Preživeli smo dva gospodarska šoka, močan padec cen energije in zunanje omejitve oziroma tako imenovane sankcije. Naše gospodarstvo se je začelo vse bolj zanašati na domače povpraševanje, kar je ključnega pomena za gospodarstvo,« je povedal Putin. Za Arktiko pa je dejal, da bo še bolj obogatila Rusijo, saj da so tam naravni viri.

Profimedia
Vojska bo prihodnje leto dobila 40,5 milijard evrov.

Denar za vojsko

Ruski predsednik je opozoril, da Združene države Amerike za vojsko porabijo več denarja od Rusije. In če bi ta svoji vojski namenila več denarja, to ne bi ogrozilo celotnega ruskega proračuna. Vojska bo prihodnje leto dobila 40,5 milijard evrov. Je pa dejal, da se Rusija ne bo zapletla v oboroževalno dirko. In da se bo držala sporazuma o jedrski razorožitvi, čeprav se ga Združene države Amerike po drugi strani več ne.

Odnosi z ZDA

65-letnik je še enkrat zanikal vsakršno vmešavanje v ameriške predsedniške volitve. Po njegovem mnenju bi morali državi začeti bolje sodelovati, saj imata številne skupne izzive, denimo terorizem. Zato je prepričan, da se bodo odnosi sčasoma normalizirali, Trupovega dela pa ni želel ocenjevati.

Profimedia
Rusija Severne Koreje ne dojema kot jedrske sile.

Severnokorejska problematika

Rusija Severne Koreje ne dojema kot jedrske sile, je dejal. »Kar se dogaja, je kontraproduktivno,« je dejal Putin. »Združene države Amerike so Severno Korejo sprovocirale do te mere, da je kršila sporazum,« je dejal in poudaril, da bi se morale vse vpletene strani pomiriti. Putin je prepričan, da Združene države Amerike v primeru napada iz zraka ne bi mogle določiti vseh relevantnih tarč. »Posledice napada na Severno Korejo bi bile katastrofalne. Upam, da bo prevladala zdrava pamet,« je dejal Putin.

O Ukrajini, Siriji, Kitajski in Poljski

Putin je dejal, da si v Ukrajini ne želijo implementirati sporazuma iz Minska in še enkrat poudaril, da v Ukrajini ni več ruskih vojakov. Kar se njega tiče, so Rusi in Ukrajinci isti narod. Vseeno mu je prav, da ima Ukrajina neodvisno državo. V zvezi s Sirijo pa je dejal, da bo za rešitev begunske krize potrebno mednarodno sodelovanje. Kitajska sicer ostaja strateški partner. »Krepitev vezi med Rusijo in Kitajsko so dobre za vse,« je povedal. Dotaknil se je tudi Poljske. Kot je dejal, da vezi med državama pomembnejše od notranjih političnih bojev. »Poljska je občutila posledice, potem ko se je pridružila sankcioniranju Rusije. Obrniti morajo novo stran in odrasti,« je dejal Putin.