Spopadi

Nova zaostritev po priznanju: Izrael zaprl prehoda z Gazo

T.L.
14. 12. 2017, 12.33
Posodobljeno: 14. 12. 2017, 12.44
Deli članek:

Niso sporočili, kako dolgo bosta prehoda zaprta.

Reuters
Razmere na območju so v zadnjih dneh znova zaostrene.

Po odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da prizna Jeruzalem za prestolnico Izraela, se razmere na območju zaostrujejo. Izraelska vojska je z letali danes zgodaj zjutraj napadla tri stavbe, za katere trdijo, da pripadajo skupini Hamas. Vojska trdi, da je Hamas v napadenih prostorih uposabljal napadalce in hranil orožje, poroča agencija Reuters. Letalski napad je po besedah izraelske vojske odgovor na raketne napade iz območja Gaze, ki se ponavljajo v zadnjih dneh. Dve raketi so Izraelci prestregli s protiraketnim sistemom, tretja pa je eksplodirala na odprtem področju.

Vojska je danes v izjavi sporočila, da so zaradi varnostnih razlogov in v skladu z varnostnimi ocenami zaprli mejni prehod z Gazo Kerem Šalom (ki je največja prehodna točka za vnos blaga na območje Gaze) in prehod Erez, ki je namenjen prehodu potnikov. Niso sporočili, kako dolgo bosta prehoda zaprta. 

Reuters
Posledice izraelskega letalskega napada v Gazi.

Od 6. decembra, ko je Trump napovedal priznanje Izraela, je na ozemlje južnega dela Izraela priletele približno 15 raket, nobena pa ni ranila ljudi ali povzročila škode. V izraelskih zračnih napadih sta umrla dva pripadnika Hamasa, med spopadom z izraelskimi silami in obmetavanju s kamenjem pa sta umrla še dva Palestinca.