Hrvaški veterani

Ovadili bivšega predsednika Mesića

J.P./STA
7. 12. 2017, 17.53
Posodobljeno: 7. 12. 2017, 17.56
Deli članek:

Koordinacija društev hrvaških vojnih veteranov je danes na zagrebškem državnem tožilstvu kazensko ovadila nekdanja hrvaška predsednika Stipeta Mesića in Iva Josipovića ter bivšega državnega tožilca Mladena Bajića, ki so po mnenju veteranov "škodili Hrvaški in njenim državljanom" na sojenjih za vojne zločine v Haagu.

Reuters
Mesiću očitajo, da je zagrešil "najhujša kazniva dejanja proti državi", ker je razkrival tajne podatke in vohunil proti Hrvaški.

V sporočilu za javnost so navedli, da so bili Mesić, Josipović in Bajić pripadniki "kriminalne koruptivne zločinske mreže", ki je prispevala k "škandaloznemu in sramotnemu" delovanju Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije.

Trdijo, da haaško sodišče ni razlikovalo med agresorjem in žrtvijo. Po njihovem mnenju je bila "največja kolektiva žrtev proticivilizacijskega in protihumanističnega mednarodnega pravnega pristopa Hrvaška, največja posamezna žrtev pa general Slobodan Praljak".

Mesiću očitajo, da je zagrešil "najhujša kazniva dejanja proti državi", ker je razkrival tajne podatke in vohunil proti Hrvaški, Bajiću pa očitajo zlorabo položaja in pooblastil, je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu povedala Zorica Gregurić iz koordinacije društev hrvaških veteranov in žrtev domovinske vojne.

Trdijo, da je Mesić na haaškem sodišču pričal proti Hrvaški, njenemu prvemu predsedniku Franju Tuđmanu ter drugim nekdanjim visokim predstavnikom hrvaške države in vojske.

Mesić je pred kratkim dobil okrepljeno policijsko zaščito zaradi groženj s smrtjo, ki jih je začel prejemati, ko ga je visoki član HDZ Vladimir Šeks obtožil, da je s sodelovanjem s sodiščem v procesu proti šesterici Hrvatov iz BiH zagrešil veleizdajo. Mesić je nato opozoril, da bo Šeks odgovoren, če se mu bo kaj zgodilo.

Koordinacija veteranov je bila posebej dejavna med veteranskimi protesti proti nekdanji levosredinski hrvaški vladi premierja Zorana Milanovića, ko je bil Josipović predsednik države.

Pogosto se oglašajo na novinarskih konferencah s pobudami proti različnim posameznikom in institucijam, za katere ocenjujejo, da "ogrožajo hrvaško državo". Med drugim so pred kratkim javno kritizirali saborsko poslanko, češ da je govorila v "tujem srbskem jeziku", in zahtevali nujno razpravo o "srbski agresiji na hrvaški jezik".