Spolne zlorabe v Vatikanu

Izvirni greh: Čez dan homofobi, ponoči pa se sproščajo v gejevskih klubih

S.R./STA
9. 11. 2017, 20.50
Posodobljeno: 9. 11. 2017, 20.55
Deli članek:

Italijanski novinar Gianluigi Nuzzi, ki je bil lani oproščen na sojenju v primeru Vatileaks, je danes objavil knjigo, v kateri opisuje, kako je mlad očividec poskušal prijaviti domnevne spolne zlorabe.

Reuters
Nuzzi v knjigi opisuje domnevne spolne zlorabe v Vatikanu.

Gianluigi Nuzzi v knjigi z naslovom Izvirni greh razkriva nove zaupne dokumente, opisuje notranje delovanje Vatikana in se dotakne nekaterih škandalov in zarot, ki ga pretresajo. Novinarju so lani sodili na vatikanskem sodišču zaradi objave ukradenih dokumentov, vendar je bil oproščen, saj so sodniki presodili, da na vatikanskem ozemlju ni storil kaznivega dejanja.

Nuzzi v svoji četrti knjigi skozi pripoved priče trdi, da je odrasel semeniščnik v letu 2011-2012 spolno zlorabil dijaka, ki je bil takrat star 17 oz. 18 let. Ta očividec je Poljak Kamil Tadeusz Jazembowski, ki pripoveduje, da je bil priča zlorabi svojega sostanovalca, ko je bival v vatikanskem domu za otroke in mlade, ki želijo postati duhovniki.

Trdil je, da je semeniščnik, ki je živel v domu, ponoči večkrat obiskal njegovega sostanovalca in da se je mladenič "čutil dolžnega pristati na to." Ko je poskušal vatikanskim oblastem povedati za to, je moral oditi iz doma. Semeniščnik je nedavno postal duhovnik.

"Ne očitam duhovnikom, da so geji. Vse to je velika hinavščina: čez dan so ti ljudje homofobi, ponoči pa se sproščajo v gejevskih klubih," je dejal Jazembowski, ki je tudi sam gej. V Vatikanu sicer niso povedali, ali so preiskovali ta primer.