Finančna stiska

Našel bančno kartico in izpolnil svoje sanje

Janja Ambrožič/Dolenjski list
9. 11. 2017, 20.15
Deli članek:

40-letnega Bolgara so ob najdbi bančne kartice zasrbeli prsti. Odpravil se je po nakupih, dvignil 300 evrov gotovine in v trgovinah zapravil 459 evrov.

Janja Ambrožič
Pričakovati, da ga ob množici varnostnih kamer ne bodo dobili, je bilo precej optimistično.

Če ugotovite, da ste izgubili bančno kartico, ali sumite, da so vam jo ukradli, potem ukrepajte takoj in jo prekličite v svoji matični banki ali v procesnem centru.

Od tistega, ki najde bančno kartico, se pričakuje, da bo pošten in jo bo odnesel na banko ali policijo. V praksi ni vedno tako. 40-letni Bolgar Vlatko Yosifovski, ki začasno živi v Novem mestu, je skušnjavi podlegel.

DVIGNIL DENAR IN KUPIL MOTORNO ŽAGO

»Sedmega julija 2016 okoli pol devete ure dopoldne je v Bršljinu v Novem mestu našel bančno kartico in pripadajočo PIN-kodo, s katero je najprej poskušal dvigniti 450 evrov, kar mu zaradi dnevnega limita ni uspelo, je pa kasneje opravil dva dviga po 150 evrov. Poskušal je opraviti še dva dviga, kar mu zaradi dnevnega limita tudi ni uspelo,« je med drugim povedal višji državni tožilec Bojan Avbar. A obtoženi se pri tem ni ustavil. Nekaj ur kasneje je z najdeno kartico opravil več nakupov, kupil je motorno žago, celo ročno uro za več kot 160 evrov si je nabavil v Qlandiji. Nabralo se je za kar 459 evrov artiklov.

Yosifovski je potarnal, da nima službe, je hud srčni bolnik in leta 2014 so mu presadili srce. Čaka na invalidsko upokojitev, razšel se je z ženo.

MED OBRAVNAVO VES ČAS JOKAL

Tožilec je v primeru priznanja krivde predlagal pogojno obsodbo: eno leto in dva meseca zapora v preizkusni dobi treh let ter vračilo 759 evrov oškodovancu. »Priznam krivdo za obe očitani kaznivi dejanji, tako tatvino kot goljufijo,« je obtoženec pred kratkim na predobravnavnem naroku izrekel pred novomeško okrožno sodnico Mojco Hode. Videti je bilo, da mu je res hudo, saj je ves čas obravnave jokal.

DEL DENARJA JE ŽE VRNIL

»Oškodovancu sem že vrnil 550 evrov,« je dodal in predložil potrdilo, iz katerega je izhajalo, da mu je lani oktobra plačal 450 evrov, pred nekaj tedni pa še 100 evrov. Sodnica ga je opozorila, da mu mora vrniti še razliko do 759 evrov. Sodnica je sledila predlogu tožilstva, Yosifovskega je obsodila na pogojno kazen 14 mesecev zapora v preizkusni dobi treh let, oškodovancu pa mora celoten dolg vrniti v 10 mesecih.