Črna kronika

Janezovo poslopje pogorelo do tal. Je na delu požigalec?

Sašo Avramovič
9. 11. 2017, 20.00
Deli članek:

Janez Nograšek, lastnik objekta, je povedal, da je bila elektrika v poslopju izklopljena, da niso našli vzroka, zakaj je zagorelo, in da naj bi bil na delu požigalec.

PGD Kostrevnica
Posledice obsežnega požara.

Prostovoljni gasilci iz Kostrevnice, Šmartnega pri Litiji in Jablanice so imeli v noči na sredo ogromno dela. Nekaj minut čez eno uro zjutraj so morali odhiteti v naselje Dvor (občina Šmartno pri Litiji), kjer je na gospodarskem poslopju (velikosti 5 x 9 metrov) izbruhnil obsežen požar.

Objekt v celoti uničen

Spodnji del objekta je delno zidan, zgornji del delno lesen. V spodnjem delu je bila spravljena kmetijska mehanizacija (med drugim kosilnica, traktor in motokultivator), ki jo je gasilcem, na kraju jih je, kot nam je povedal Urban Habe, poveljnik PGD Kostrevnica, posredovalo okoli 35, uspelo odstraniti iz objekta, ter skladiščni les in drugo. Nekaj stvari je uničenih, celoten objekt, nekdanji hlev, pa je praktično pogorel do tal. Potem ko je gasilcem uspelo ognjene zublje pogasiti in požar lokalizirati, je do dopoldanskih ur na kraju ostala požarna straža.

PGD Kostrevnica
Posredovali so gasilci PGD Kostrevnica, Šmartno pri Litiji in Jablanica.

Kaznivo dejanje

Policisti so zjutraj začeli ogled kraja požara, pri čemer so ugotovili, tako je sporočila Nataša Pučko, tiskovna predstavnica PU Ljubljana, »da je požar po vsej verjetnosti posledica kaznivega dejanja«. Policisti nadaljujejo preiskavo v smeri sumov storitve kaznivega dejanja požiga. V dogodku je nastalo za več tisoč evrov materialne škode.

Elektrika izklopljena

Govorili smo z Janezom Nograškom, lastnikom zdaj na žalost uničenega gospodarskega poslopja in bližnje hiše, od objekta oddaljene približno 20 metrov. »V času požara me ni bilo tukaj, saj živim v Ljubljani. Potem ko so me o dogodku obvestili tukajšnji sosedje, sem prišel v Dvor,« je povedal in dodal, da je bila elektrika v objektu izklopljena in da je po vsej verjetnosti nekdo požar podtaknil. Pred kratkim naj bi bil podtaknjen tudi požar v bližini Dvora, ko je zagorela neka hiša, in v Litiji, kjer je zaradi nespametnega dejanja požigalca zagorel neki objekt. Je torej na delu isti požigalec? Je isti nepridiprav v nočnih urah s torka na sredo postopal po Dvoru in do tal požgal Janezovo poslopje?