SUmljivo

Petmesečna odisejada jadralk vse bolj luknjava

G.G.
31. 10. 2017, 19.16
Posodobljeno: 31. 10. 2017, 19.16
Deli članek:

Zgodba Američank Jennifer Appel in Tashe Fuiave, ki naj bi z jadrnico pet mesecev tavali po Tihem oceanu, ima nedoslednosti, zaradi katerih pomorščaki vihajo obrvi.

Profimedia
Psa sta dobro rejena. Zdrava.

Jennifer in Tasha sta z jadrnico maja izpluli s Havajev. Konec maja naj bi se jima v močni nevihti pokvaril motor in skrenili sta s poti, ki naj bi ju pripeljala do Tahitija. Po petmesečnem plutju po Tihem oceanu ju je našla tajska ribiška ladja.

Zakaj nista jadralki sprožili klica na pomoč, se sprašujejo pri ameriški obalni straži. Najprej sta trdili, da sta po radijski zvezi oddajali klice na pomoč, a jih zaradi prevelike oddaljenosti ni prestreglo nobeno plovilo. To ni res, so ugotovili pri obalni straži, klic na pomoč sploh ni bil oddan. Ženski zdaj pravita, da nista poslali klica na pomoč, ker sta ocenili, da njuni življenji nista bili ogroženi. Takoj po "rešitvi" pa sta trdili, da sta imeli "ogromno sreče", saj jima je zmanjkovalo hrane, napadel pa naj bi ju tudi morski pes.

Profimedia
Jennifer Appel in Tasha Fuiava bosta morali pojasniti še marsikaj.

Z današnjega vidika je še bolj nenavadna njuna junijska poteza. Njuna ladja imenovana Sea Nymph je bila takrat blizu Tahitija. Ena od jadralk je vzpostavila stik z obalno stražo in sporočila , da je vse v redu in da se bosta kmalu vrnili do obale. In to naj bi bilo po besnenju viharja, ki jima naj bi uničil motorje.

Kaj pa je s to močno nevihto? Ameriški vremenoslovci trdijo, da takrat sploh ni bilo kakšne nevihte na območju, kjer naj bi bili jadralki.

Zakaj nista poslali kakšne signalne rakete, ko sta pluli mimo otokov Maui, Lanai in Božičnih otokov, se sprašujejo skeptiki.

Profimedia

Nenazadnje je sumljiva tudi dobra rejenost njunih psov, ki sta bila tudi na ladji. Jadralki sta namreč trdili, da jima je zmanjkovalo hrane, psa pa sta bila po petih mesecih brezhibnega zdravja.

Obalna straža nadaljuje preiskavo. Če bi lahko le psi govorili ...