Ne išče političnega azila

Odstavljeni katalonski predsednik za upočasnitev osamosvojitve

G.G./STA
31. 10. 2017, 13.40
Posodobljeno: 31. 10. 2017, 16.19
Deli članek:

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont je danes na novinarski konferenci v Bruslju dejal, da bo spoštoval rezultate regionalnih volitev v Kataloniji, ki jih je Madrid napovedal za 21. decembra.

Profimedia
Carles Puigdemont

Puigdemont, ki se je včeraj zatekel v Bruselj, je dejal, da v Belgiji ne bo prosil za politični azil. V Bruselj je odpotoval zato, da bi se lahko izrazil na svoboden način.

Odstavljeni vodja je v Bruslju dejal, da bi se morala želja in zagon njegove regije po osamosvojitvi upočasniti, da bi se izognili nemirom, ko je Madrid Kataloniji odvzel avtonomijo. "Ne moremo zgraditi republike za vse na temelju nasilja," je dejal in dodal, da če to pomeni upočasnitev razvoja republike, potem je treba to premisliti "kot smiselno plačilo".

Belgijski premier Charles Michel je dejal, da bodo s Puigdemontom ravnali tako kot "z vsakim drugim evropskim državljanom". 

Ustavno sodišče razveljavilo deklaracijo o samostojnosti

Špansko ustavno sodišče je danes razveljavilo deklaracijo o samostojnosti Katalonije. Po poročanju španskega dnevnika El Mundo je sodišče predstavnike katalonskega regionalnega parlamenta, med katerimi je odstavljena predsednica katalonskega parlamenta Carme Forcadel, tudi opozorilo, da zaustavijo vsako pobudo, ki bi se nanašala na izvajanje deklaracije.

Deklaracijo o neodvisnosti Katalonije je katalonski parlament sprejel minuli petek. Zahtevo za razveljavitev deklaracije je na ustavno sodišče naslovila vlada španskega premierja Mariana Rajoya.