Šokantno

VIDEO: Sestavine za bombone Haribo izdelujejo zasužnjeni otroci

lt
27. 10. 2017, 14.58
Posodobljeno: 27. 10. 2017, 14.59
Deli članek:

Nemška televizija razkrila temno skrivnost za prepoznavno znamko.

Mare Vavpotič/M24
Haribo je naše otroke pocrkljal s slastnimi gumijastimi bomboni.

»Haribo osrečuje otroke in odrasle prav tako,« je slogan s katerim oglašujejo značilne gumijaste medvedke. A med njimi žal ni otrok, ki so sodeč po dokumentarcu na nemški televiziji ARD, zasužnjeni na brazilskih plantažah.

Želatina se praviloma industrijsko pridobiva iz prašičje maščobe. Novinarji ARD-ja so iz teh prašičjih farm pridobili posnetke na katerih so prašiči v prenatrpanih ogradah brez dostopa do vode. Prekrivajo jih odprte razjede na koži, valjajo se po lastni nesnagi, pogosto pa morajo spati ob truplih svojih sotrpinov.

Mizerno plačani otroci brez zaščitne opreme

Nič kaj bolje se ne godi otrokom, ki delajo na plantažah s palmami iz katerih pridobivajo vosek carnaube, drugo pomembno sestavino gumijastih medvedkov. Delavec na takšni plantaži dnevno ne zasluži več kot 12 dolarjev, samo delo pa je izjemno nevarno. Mladoletni delavci ne nosijo zaščitnih rokavic ali primernih oblačil, silijo jih da spijo v tovornjakih, pri čemer nimajo dostopa do stranišč in čiste vode.

Razmere na plantažah so tako slabe, da je z racijami intervenirala brazilska vlada. V Braziliji suženjstvo ni definirano samo z mizernim plačilom, oziroma odsotnostjo le-tega, temveč tudi s pogoji v kateri so delavci prisiljeni delati. »Delavce obravnavajo kot objekte, še živalim se godi bolje,« je v kamero nemških televizijcev povedal Sergio Carvalho, uradnik ministrstva za delo.

Haribo obljublja preiskavo verige dobaviteljev

Haribo je v odziv zatrdil, da z praksami svojih dobaviteljev ni seznanjen. V izjavi so zagotovili, da bodo izvedli preiskavo svoje verige dobaviteljev. »Poudarili bi radi, da smo izjemno zaskrbljeni nad nekaterimi podobami prikazanimi v potrošniškem programu 'HARIBO-Check',« so še zapisali.