Sanje o neodvisnosti

Kurdi varovali Irak pred Islamsko državo, po referendumu o neodvisnosti pa pregnani

G.G.
18. 10. 2017, 10.11
Posodobljeno: 18. 10. 2017, 10.11
Deli članek:

Kurdi so leta 2014 iz Kirkuka in okolice, ki je bogata z nafto, pregnali Islamsko državo. Zdaj so morali zapustiti mesto iraški vojski, s katero so se do nedavnega skupaj borili proti islamskim skrajnežem.

Profimedia

Med kurdskimi pešmergami in iraško vojsko je prišlo tudi do manjših spopadov, večji del kurdskih borcev pa se je brez bojev umaknil iz Kirkuka. Sledile so jim množice civilistov. S poslopij regionalne vlade so umaknili kurdske zastave, tako da sedaj na njih plapolajo le še iraške zastave. Danes so  iraške oblasti sporočile, da so iraške sile in z njimi povezane milice so prevzele nadzor nad pokrajino Kirkuk in tamkajšnjimi naftnimi polji kot tudi nad območji v pokrajinah Niniveh in Dijala.

Učinek referenduma o samostojnosti

Tako kurdsko kot iraško vojsko so v zadnjih letih oboroževala zahodne sile. ZDA zdaj oboje opozarjajo, naj izogibajo provokacijam, ki bi jih "lahko izkoristili sovražniki Iraka, ki želijo podžgati etnični in sektaški konflikt".

V ozadju iraškega prevzema nad Kirkukom in okolico so dolgoletne sanje Kurdov o samostojni državi. Iraškem oblastem je zazvonil alarm, ko so pred tremi tedni Kurdi izpeljali referendum o neodvisnosti iraškega Kurdistana. Prebivalstvo je večinsko (92,7 odstotkov) podprlo neodvisnost. Iraška vlada je referendum takoj razglasila za nezakonit, sledila pa je vojaška akcija.

Kurdske independistične sanje se zdijo oddaljene. Tri tedne po referendumu so ostali brez 40 odstotkov iraškega ozemlja, na katerem bi se teoretično raztezal samostojni Kurdistan. Ob tem je potrebno poudariti, da samostojnosti Kurdistana odločno nasprotujejo tudi Turčija, Irak in Sirija, države, ki imajo prav tako delež kurdskega prebivalstva.

Profimedia
Številni prebivalci so pričakovali boje, zato so zapustili Kirkuk, zdaj pa se vračajo.

"Zgodovinska izdaja"

Kurdistanski predsednik Masud Barzani je po umiku kurdskih sil dejal, da to ne pomeni konec boja za neodvisno državo. Vodja kurdisitanskih financ Gazi Mala Salih pa je dejal, da gre za “zgodovinsko izdajo” in poudaril, da velike zahodne sile niso upravičile vlogo zaveznikov Kurdov. “Sram me je, da sem iraški državljan. Kurdi so v zadnjih letih bili težak boj z Islamsko državo in ščitili preostale dele Iraka,” je dejal Gazi Mala Salih in skesano dodal: “To pa smo dobili v zahvalo za naše žrtvovanje”.