Pred volitvami

Pahor o človeških odnosih s Kučanom, Kučan o Pahorjevem sprenevedanju

T.L.
18. 10. 2017, 09.15
Posodobljeno: 18. 10. 2017, 09.33
Deli članek:

Pahor je bil v zadnjih dneh kar nekajkrat tarča kritik, za zadnjo pa je v torek poskrbel kar nekdanji predsednik RS Milan Kučan.

Primož Lavre
Borut Pahor in Milan Kučan po volitvah leta 2008.

Le še nekaj dni nas loči od predsedniških volitev. Ni še konec, vseeno pa je kampanja večinoma potekala precej mirno in brez večjih škandalov. Nekateri poskusi napadov in diskreditacij med kandidati so se nakazovali, se pa iz vsega skupaj ni razvilo nič resnejšega.
Še najbolj razburkani so zadnji dnevi za aktualnega predsednika Boruta Pahorja, ki se sicer med kandidati lahko pohvali z najdaljšo kilometrino v politiki in najbolj prestižnimi političnimi funkcijami, ki so zapisane v njegovem življenjepisu.

Pahor je bil v zadnjih dneh kar nekajkrat tarča kritik, za zadnjo pa je v torek poskrbel kar nekdanji predsednik RS Milan Kučan.

O odnosih s Kučanom

Pahor je v intervjuju za novo številko revije Reporter za Kučana dejal, da so njuni stiki omejeni na protokolarne obveznosti in da so odnosi "normalni, človeški, vendar ne več od tega. Glede na to, da nisva politična somišljenika, je to pač vse."

Pahor je v odzivu na kritike, ki te dni letijo nanj, spomnil na čas pred petimi leti, ko se je s stališčem oglasil tudi bivši predsednik Milan Kučan. Kučan danes vztraja, da je Pahor s svojim molkom in ignoranco raznim interesnim skupinam omogočal delovanje v škodo državljanov, je včeraj poročala STA.

Pahor o "vmešavanju" Kučana ... 

Pahor je za medije ocenil, da je ironično, da z levega pola sliši kritike na račun sodelovanja z desnico in obratno. A negativno kampanjo je pričakoval: "Približno tako je bilo tudi pred petimi leti, ko je imel tudi nekdanji predsednik Kučan neko stališče tik pred zaključkom kampanje. To so legitimne stvari," je dejal po poročanju STA in izpostavil pomen podpore običajnih ljudi.

... Kučan o Tešu in NLB

"Ni šlo za stališče, s katerim naj bi bil posegel v predsedniško kampanjo," pa v sporočilu za javnost navaja Kučan. Po njegovih besedah je šlo za javno zaprosilo, naj pojasni svoja namigovanja o stricih iz ozadja, "pri katerih je zavestno dopuščal ugibanja, da je mislil mene". "Spomnil sem ga na zavezo državljanom, ki imajo pravico izvedeti, kdo potemtakem upravlja državo iz ozadij. Tudi danes mislim, da imajo to pravico," je zapisal. 

"A Pahor je dosledno molčal, se sprenevedal in izmikal, tako kot ob številnih velikih malverzacijah, katerim je bil priča na najodgovornejših položajih v državi, od Teš 6 do pranja denarja v NLB. S svojim molkom in ignoranco je raznim interesnim skupinam tudi sam omogočal delovanje v škodo državljanov in to mu upravičeno očitajo njegovi kritiki z leve in desne," je bil oster Kučan.