Tako še ni trpela

Kolaps Severne Koreje že v enem letu. "Ljudje bodo umirali"

J.P.
18. 10. 2017, 09.23
Posodobljeno: 18. 10. 2017, 09.28
Deli članek:

Zaradi ameriških sankcij, pravi prebežnik iz Pjongjanga.

Profimedia
Prebežnik pravi, da so sankcije prehude, da bi jih lahko preživeli.

Severna Koreja si obupno želi odnosov z Združenimi državami Amerike, trdi Ri Jong Ho, ki je načeloval mednarodni mreži severnokorejskih podjetij in denar odvajal v to samotarsko državo. »Sankcije, ki jih je zoper Severno Korejo uvedla Bela hiša, so zgodovinske,« je dejal na dogodku v New Yorku. »Tako hudih sankcij še nikoli ni trpela. Ne vem, če bo Severna Koreja preživela eno leto. Ljudje bodo umirali,« je dejal.

Reuters
Severnokorejska oblast naj bi si želela sodelovati z Združenimi državami Amerike.

Prebežnik meni, da so provokacije njegove domovine in retorika njenega vodje Kim Džong Una zgolj poskus, da bi Združene države Amerike prisilili v diplomatski dialog, v katerega ne bi bila vključena Južna Koreja. »Severnokorejska oblast je svoje orožje sicer uperila proti Združenim državam Amerike, tudi provokacij ne gre zanikati, a si v resnici obupno želi odnosov z njimi.«

Pasji sin

Nekdanji severnokorejski uradnik je še dejal, da odnosi med Severno Korejo in Kitajsko še nikoli niso bili slabši, potem ko se je kitajski državni in partijski voditelj Xi Jinping odločil, da na svojem prvem potovanju po Korejskem polotoku po letu 2014 pred Pjongjangom obišče Seul. Kim naj bi ga zato označil za »pasjega sina«, je razkril Ri.

Ri je s svojo družino iz Severne Koreje pobegnil leta 2014.