Nobelova nagrada za mir

Letos jo je dobila mednarodna kampanja za jedrsko razoroževanje

M.K./STA
6. 10. 2017, 13.49
Posodobljeno: 6. 10. 2017, 13.52
Deli članek:

Nobelovo nagrado za mir letos prejme mednarodna kampanja za jedrsko razoroževanje Ican za "prizadevanja za osveščanje o katastrofalnih humanitarnih posledicah uporabe jedrskega orožja", je danes v Oslu sporočil norveški Nobelov odbor.

Reuters

Petčlanski norveški Nobelov odbor, ki ga imenuje norveški parlament, je v utemeljitvi odločitve navedel, da je Ican vodilni igralec civilne družbe v prizadevanjih za prepoved jedrskega orožja. Ob zaostrovanju odnosov med ZDA in Severno Korejo namreč ta tema postaja vse bolj aktualna.

Nobelova nagrada je vsaka od petih nagrad, ki se podeljujejo enkrat letno za izjemne raziskovalne dosežke, izjemne tehnološke izume ali izjemne prispevke družbi v petih kategorijah. Nagrade je v svoji oporoki predvidel Alfred Nobel, švedski industrialec in izumitelj dinamita ter v ta namen zapustil večino svojega premoženja. Z njim upravlja zasebna ustanova Nobelov sklad, ki tudi organizira podelitev, za izbor nagrajencev pa skrbijo druge inštitucije, ki so od sklada neodvisne. Kljub občasnim kontroverznim odločitvam podeljevalcev velja vsaka od nagrad za najprestižnejše priznanje svojega področja na svetu.

Ican s sedežem v Ženevi sestavlja skupnost nevladnih organizacij iz okoli sto držav. V zadnjem desetletju opozarja na nevarnost jedrskega orožja in si prizadeva za njegovo globalno prepoved. Pomembno zmago je kampanja zabeležila julija, ko so Združeni narodi sprejeli nov sporazum o prepovedi jedrskega orožja, ki pa ga takrat ni podprla Slovenija. Ican svoja prizadevanja nadaljuje tudi po sprejetju sporazuma. "Nismo še opravili (...) Naše delo ne bo končano, dokler ne bo uničeno vse jedrsko orožje," je ta teden dejala vodja kampanje Beatrice Fihn. 

Nominiran tudi Trump

Nobelov odbor je letos prejel 318 nominacij, za 215 posameznikov in 103 organizacije. Med nominiranimi so bili med drugim sirske Bele čelade, kongovski zdravnik Denis Mukwege, zaprti savdski bloger Raif Badavi ter žvižgača Julian Assange in Edward Snowden.

Neimenovani državljan ZDA je nominiral tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Podelitev nagrade njemu ne bi bilo presenetljivo, če vemo da jo je pred leti dobil celo Barack Obama. Med kandidati so bili tudi nemška kanclerka Angela Merkel, igralec in glasnik varovanja okolja Leonardo DiCaprio, pokojni britanski glasbenik David Bowie in papež Frančišek. Med bolj opaznimi kandidati sta bila tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif in visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini.

Lani je Nobelovo nagrado za mir prejel kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos za prizadevanja za končanje več kot polstoletne državljanske vojne.

Ishiguro dobitnik nagrade za literaturo

Reuters
Ishiguro se je rodil v Nagasakiju 8. novembra leta 1954.
Njegova družina se je v Anglijo preselila leta 1960, ko je bil star šele pet let. Leta 1978 je diplomiral na Univerzi v Kentu in dve leti za tem magistriral iz kreativnega pisanja na Univerzi East Anglia. Njegova mentorja sta bila Malcolm Bradbury in Angela Carter. Na rodno Japonsko se je vrnil šele, ko je odrasel.

Nobelovo nagrado za literaturo letos prejme britanski pisatelj Kazuo Ishiguro. Kot so pri tem pojasnili je Ishiguro v svojih izrazito čustveno nabitih delih razkril brezno, ki se skriva pod našo iluzijo povezanosti s svetom. Nobelovo nagrado za literaturo prejme britanski pisatelj Kazuo Ishiguro, je naznanila Švedska akademija. Sekretarka akademije Sara Danius  je dejala, da je Ishiguro v svojih izrazito čustveno nabitih delih razkril brezno, ki se skriva pod našo iluzijo povezanosti s svetom. Nagrado, vredno devet milijonov švedskih kron, mu bodo izročili 10. decembra. Lani je Nobelovo nagrado za literaturo prejel ameriški glasbenik Bob Dylan.

Pojasnili delovanje naše biološke ure

Nobelovo nagrado za medicino letos prejmejo ameriški znanstveniki Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash in Michael Young za odkritja v zvezi s 24-urnim ciklusom aktivnosti organizmov, znanim kot cirkadijski ritem. Kot so utemeljili, "njihova odkritja pojasnjujejo, kako rastline, živali in ljudje prilagodijo svoj biološki ritem, da je usklajen z dnevno-nočnim ritmom Zemlje". 72-letni Hall, 73-letni Rosbash in 68-letni Young so po navedbah Nobelovegaodbora "uspeli pokukati v našo biološko uro in pojasniti njeno notranje delovanje". Cirkadijski ritem tudi povzroča potovalno utrujenost, s tujko imenovano jet lag, ki nastopi zaradi menjave časovnih pasov pri daljšem potovanju.

Mislil, da je šala

Nobelov odbor je pred razglasitvijo uspel po telefonu obvestiti dva nagrajenca, Halla in Rosbasha, Younga pa ne. Kot je novinarjem pojasnil predstavnik Nobelovega odbora Thomas Perlmann, je bil Rosbash izredno presenečen in je sprva mislil, da gre za šalo. Lani je Nobelovo nagrado za medicino prejel Japonec Yoshinori Ohsumi za "odkritja mehanizma avtofagije, temeljnega procesa za razgradnjo in recikliranje delov celice".

Leta 1968 je Švedska kraljeva banka oziroma švedska centralna banka ob svoji 300-letnici uvedla Nagrado za ekonomske vede v spomin Alfreda Nobela. Podeljuje jo za dosežke na področju ekonomije, ki so jo v zadnjih desetletjih nekritično podeljevali predvsem ekonomistom neoliberalne usmeritve.

Znajo zamrzniti molekule

Nobelovo nagrado za kemijo letos prejmejo Švicar Jacques Dubochet, Američan Joachim Frank in Britanec Richard Henderson za razvoj krioelektronske mikroskopije, revolucionarne metode za določanje strukture biomolekul v raztopinah. Metoda poenostavlja in izboljšuje vidnost biomolekul ter tako omogoča nov vpogled v molekulo življenja. Po zaslugi odkritja trojice lahko zdaj ostali znanstveniki rutinsko določajo tridimenzionalno strukturo biomolekul.

"Znanstveniki zdaj lahko zamrznejo biomolekule med gibanjem in vidijo procese, ki jih prej niso mogli. To je pomembno tako za osnovno razumevanje kemije življenja kot tudi za razvoj farmacevtskih sredstev," je še pojasnil odbor za Nobelove nagrade. Kot primer so navedli, da so znanstveniki to metodo uporabili, ko so posumili, da virus zika povzroča epidemijo mikrocefalije pri novorojenčkih v Braziliji.

Reuters
Letošnji nobelovi nagrajenci za kemijo Joachim Frank, Richard Henderson in Jacques Dubochet.

Lani so Nobelovo nagrado za kemijo prejeli znanstveniki Jean-Pierre Sauvage, J. Fraser Stoddart in Bernard L. Feringa za oblikovanje in sintezo molekularnih strojev.