Obtožba

Je slavni režiser Polanski posilil še eno mladoletnico?

U.K.
5. 10. 2017, 20.10
Deli članek:

SLAVNI REŽISER, ki se že dlje časa brani pedofilskih obtožb, se bo zdaj moral braniti še pred eno. Posilstva ga je namreč obtožila še nemška igralka.

Reuters
Roman Polanski

Švicarska policija je potrdila, da preiskujejo primer posilstva otroka, v katerega je vpleten režiser Roman Polanski. Posilstva ga je obtožila Renate Langer, ki je danes stara 61 let, zgodilo pa se je pri njenih petnajstih letih.

Domnevno posilstvo

Renate je povedala, da jo je Polanski leta 1972 povabil k sebi domov v Gstaad. Pogovorila naj bi se o njeni filmski karieri, a naj bi jo režiser kmalu po prihodu k njemu posilil. Renate je že peta ženska, ki je podala tovrstno obtožbo proti režiserju, ki je sicer poročen in ima dva otroka. Da je bila podana uradna obtožba, je potrdila tudi švicarska policija.

Zastaranje

Vendar ni gotovo, da bo policija Polanskega tudi preganjala, saj lahko preiskovalci odločijo, da se je vse skupaj zgodilo predaleč v preteklosti, da bi lahko o tem zbrali dokaze, in tako ovržejo primer. Vendar vsaj do zdaj odločitve o tem še niso sprejeli. Ko so mediji Renate vprašali, zakaj ni Polanskega prijavila prej, je dejala, da se je počutila osramočeno, da ni verjela, da bi lahko bil Polanski obsojen, poleg tega pa ni želela, da bi o tem, kaj se je zgodilo, vedeli njeni starši. Njena mati je pred kratkim umrla in Renate se je odločila, da bo vendarle razkrila svojo skrivnost. 

Reuters
Polanskega je posilstva obtožial tudi Robin M.

Prejšnji primeri

Polanski je sicer že priznal, da je imel leta 1977 spolne odnose s trinajstletno Samantho Geimer, a je iz ZDA zbežal in se tako izognil obsodbi. Trenutno sicer živi v Franciji, ki nima pogodbe o izročitvi z ZDA. Ameriška vlada bi namreč zelo rada režiserja spravila na svoja tla, kjer bi zagotovo pristal v zaporu. Režiserja je posilstva obtožila tudi Robin M., ki je bila v času domnevnega posilstva stara 16 let. Polanski je vse obtožbe večkrat zanikal in tudi dejal, da je primer v ZDA priznal, ker je bil v to prisiljen. Njegovi odvetniki se sicer na zadnji primer obtožbe še niso javno odzvali. 

Od manekenke do igralke

Renate je sicer svojo kariero začela kot manekenka za eno od modnih agencij v Münchnu. Polanskega je spoznala, ko ji je ponudil manjšo vlogo v filmu Che. Povedala je, da jo je prvič posilil v svojem domu v Gstaadu, nato pa še enkrat v Rimu.

Umor žene

Polanski je v svoji filmski karieri pobral ogromno filmskih nagrad in velja za enega najbolj cenjenih filmskih režiserjev na svetu. V življenju pa je doživel tudi precej pretresov. Bil je zaprt v koncentracijskem taborišču, kjer je bila ubita njegova mati, sam pa je preživel, ker se je izdajal za katolika. Najodmevnejši primer pa je bil gotovo umor njegove noseče žene Sharon Tate. Sharon je bila umorjena 9. avgusta 1969, umorili pa so jo člani Mansonove družine. Polanski je bil v času umora v Londonu. V hiši so bile, poleg njegove žene, umorjene še štiri osebe. Razen Stevena Parenta so bili vsi zabodeni do smrti. Ena od morilk je kasneje povedala, da je Sharon prosila za življenje še njenega nerojenega otroka.