Travmatiziran od otroštva

Nerešeno vprašanje: moril prišteven ali ne?

ss
5. 10. 2017, 19.50
Posodobljeno: 5. 10. 2017, 19.58
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo ponovljeno sojenje Janezu Žurgi, ki je obtožen umora očima Dušana Stražiščarja.

Arhiv Novice Svet24
Obtoženi Janez Žurga.

Šestindvajsetletnik je bil v začetku letošnjega leta za uboj, čeprav je bil obtožen umora, obsojen na 14 let zapora, vendar sodba ni prestala rešeta višjega sodišča in zadeva je romala nazaj na prvo stopnjo pred nov senat.

Po nareku višjega sodišča morajo prvostopenjski kolegi še enkrat preučiti, kako je bilo z obtoženčevo prištevnostjo v času storitve kaznivega dejanja. Na prvem sojenju so se o tem izrekli dva psihiatra in komisija za izvedenska mnenja, ki pa so prišli do različnih zaključkov: od popolne neprištevnosti do popolne prištevnosti.

Travmatiziran od otroštva

Na včerajšnjem naroku je bil govor predvsem o obtoženčevih duševnih težavah, ki so deloma posledica težavnih pogojev med odraščanjem, deloma pa tudi dednih predispozicij. Kot je bilo slišati med branjem zdravstvene dokumentacije, »gre za že zelo zgodaj travmatiziranega posameznika«. Oče je bil alkoholik, bil je žrtev nasilja v šoli, doma pa za svoje tegobe ni našel opore, varnosti. Med odraščanjem je tako razvil šibko osebnostno strukturo in imel kup psihotičnih motenj, ko pa je v njegovo življenje vstopil očim, je v svojem črno-belem dojemanju realnosti v njem videl samo najhujše.Med letoma 2011 in 2014 je bil Žurga štirikrat hospitaliziran v ljubljanskem Polju, v letih 2014 in 2015 trikrat v Idriji, po storjenem zločinu pa je za nekaj časa pristal še na forenzičnem psihiatričnem oddelku mariborskega kliničnega centra. Vendar je terapije samovoljno opuščal vedno, ko se je začel počutiti bolje. Med hospitalizacijami je večkrat kršil pravila igre, pil alkohol in kadil travo, bil žaljiv do osebja, se pritoževal nad oskrbo, njegovo »vedenje je bilo mestoma že teatralno«.

Google Street View
Kraj zločina, hiša na Postojnski cesti 3.

Nad očima z nožem in vzglavnikom

Obtoženi se zagovarja, da sta si z očimom skočila v lase, ker ga ni spustil v hišo. Stražiščar je nato po navedbah Žurge pograbil nož in mu začel groziti, ko se je »zgodilo nekaj hudega« ...

Spomnimo: incident se je zgodil 17. decembra predlani na Postojnski cesti 3 na Rakeku, v hiši pokojnika in obdolženčeve mame. Po navedbah v obtožnici se je Žurga svojega očima najprej lotil s pestmi, da je ta padel ob steno in si zlomil ličnico ter čeljustnico, zatem pa ga je s kuhinjskim nožem večkrat zabodel: v vrat, obraz, roke in prsni koš. Stražiščar je nato na hrbet omahnil na posteljo, Žurga pa ga je zadušil z vzglavnikom. Na stopnišču hiše je mami pustil sporočilo: »Pokliči policijo, ne v sobo, Dušan mrtev, pravice na sodišču, resno, srečno, oprostite.« Potem je vzel ključe očimovega chevrolet kalosa in se odpeljal proti Kopru, med potjo pa je na bencinskem servisu v Kozini s parkiranega volkswagen passata ukradel registrske tablice in jih namestil na ukradenega chevroleta. A vest mu očitno ni dala miru, kaki dve uri po zločinu je iz telefonske govorilnice v avtokampu v Ankaranu poklical policijo in počakal na prihod patrulje.