Neskladje

Kot da bi mu s kleščami preuredili spodnje zobe, trdi oče severnokorejskega ujetnika. Vendar pa v poročilu tega ni

J.P.
28. 9. 2017, 10.17
Posodobljeno: 28. 9. 2017, 10.26
Deli članek:

Starša sta dejala, da je izgledalo, kot da bi mu nekdo s kleščami preuredil spodnje zobe, ko so ga pripeljali domov.

Reuters
Z njim naj bi brutalno ravnali.

Mrliška oglednica na truplu Otta Warmbierja ni našla sledi mučenja, poročajo ameriški mediji. Njegova starša sicer trdita, da so ga v Severni Koreji, kjer je kot ujetnik preživel 15 mesecev, mučili.

Slep in gluh

Njegova mama Cindy je v torkovem intervjuju za Fox and Friends dejala: »Uničili so ga.« Njen mož pa je je dejal, »da je izgledalo, kot da mi mu nekdo s kleščami preuredil spodnje zobe«. In da je domov prišel slep in gluh, na letalu pa naj bi se nečloveško drl. O njegovih ugrabiteljih je dejal: »Ugrabili so Otta, ga mučili, ga namerno poškodovali. Niso žrtve, oni so teroristi.« Njune besede si je k srcu vzel tudi ameriški predsednik Donald Trump.

Reuters
Družina ni odobrila popolne obdukcije.

Znakov mučenja ni zasledila

»Zobje so v dobrem stanju«, »na nosu in uhljih ni opaznih sprememb« ter »telo je dobro razvito, dobro negovano« – vse to je po poročanju medija Cincinnati Enquirer mogoče prebrati v poročilu mrliške oglednice dr. Gretel Stephens. Zabeležila je deset brazgotin, ki pa niso bile posledice mučenja. Vsaj polovica jih je bila zbledelih, torej starih. Bolj sveže modrice, kot je bila tista na desni strani njegovega vratu, bi lahko bila posledica intravenske infuzije. Tista na prsnem košu je skladna z brazgotino traheotomije – vstavitvijo dihalne cevi, še piše v poročilu, ki je nastalo 11. septembra. Mrliška oglednica je kot vzrok smrti navedla poškodbo možganov kot posledico pomanjkanja kisika iz neznanega vzroka. Zgodilo naj bi se eno leto prej smrtjo ameriškega študenta. Umrl je 19. junija, šest dni po prihodu v domači Cincinnati.

Družina ni odobrila popolne obdukcije. Razen možganskih poškodb zlomov kosti ni utrpel; o znakih kakšne druge travme ni bilo ne duha ne sluha.

Umrl je 19. junija, šest dni po prihodu v domači Cincinnati.

V komi zaradi botulizma

22-letni študent Univerze v Virginiji je bil obsojen na 15 let v delovnem taborišču, potem ko naj bi med organiziranem potovanju po Severni Koreji odtujil poster. V začetku leta so severnokorejske oblasti povedale, da je kmalu po sojenju zaradi botulizma padel v komo. Njegova nenadna smrt jih je presenetila, govorice o mučenju so zanikali. »Čeprav nismo imeli razloga, da bi zločincu sovražne države pokazali usmiljenje, smo mu na človekoljubni podlagi z vso iskrenostjo nudili zdravstveno nego, dokler se ni vrnil v Združene države Amerike,« so se glasile besede režima Kim Jong Una.