Popolna evakuacija

VIDEO: Bo nemirna pošast izbruhnila in uničila otoški raj?

S.R.
28. 9. 2017, 09.49
Posodobljeno: 28. 9. 2017, 09.57
Deli članek:

Oblasti v otoški državi Vanuatu so odredile popolno evakuacijo prebivalstva na otoku Ambae.

Twitter/RA Pacific Beat‏
Ni mogoče napovedati, kaj se bo na otoku Ambae zgodilo v prihodnjih dneh.

Otoku Ambae v južnem Tihem oceanu že nekaj dni grozi ognjenik Manaro Voui, iz katerega se vali gost dim. Oblasti so lokalne prebivalce že prejšnji teden pozvale, naj se začasno preselijo na drug del otoka in si najdejo zaklonišča, danes pa so odredile popolno evakuacijo približno 11.000 ljudi, kolikor jih prebiva na otoku.

Manaro Voui je nazadnje izbruhnil leta 2005. Takrat so evakuirali 5000 ljudi, ki so se lahko na svoje domove vrnili šele po treh mesecih.

V torek je preko ognjenika poletelo vojno letalstvo Nove Zelandije, ki je sporočilo, da se iz kraterja valijo ogromni oblaki pepela in dima ter da ognjenik že bruha vulkanske kamnine. Strokovnjaki sicer pravijo, da ni mogoče napovedati, kaj se bo dogajalo v naslednjih dneh, da pa mora prebivalstvo preprosto čim prej na varno, kjer naj počaka na nadaljnja navodila. Evakuacija, ki jo izvajajo z ladjami, bo predvideno trajala en teden, pri čemer oblasti upajo, da to ne bo že prepozno.

Ambae je eden od približno 65 naseljenih otokov, ki spadajo pod oblast Republike Vanuatu. Ta otoška država, ki je pogosto na udaru naravnih nesreč, ima približno 280.000 prebivalcev in leži na tako imenovanem »ognjenem krogu«, kjer je veliko potresov in aktivnih ognjenikov.