Pritiski Madrida

Obtožbe pred referendumom: vlada v Madridu je podobna severnokorejski

G.G.
28. 9. 2017, 08.11
Posodobljeno: 28. 9. 2017, 08.12
Deli članek:

Regionalna katalonska vlada je centralno vlado v Madridu označila za podobno turški, kitajski ali severnokorejski, ker jim blokirajo dostop do spletnih strani, ki so narejene za pomoč na prihajajočem referendumu.

Profimedia

V ponedeljek so zaslišali 17 ljudi, ki naj bi preko spleta “širili vsebine povezane z referendumom o neodvisnosti”. Širjenje takšne “propagande”, naj bi bilo po odločitvi ustavnega sodišča nezakonito. Predstavnik katalonske vlade je za Guardian povedal, da je blokiranje spletnih strani v nasprotju s pravico do svobode govora. Po njegovem gre za ukrep, ki ga zahodne demokracije ne poznajo, je pa blizu vladam v Turčiji, na Kitajskem in v Severni Koreji.

Španska vlada ne prenese misli, da bi se odcepila Katalonija, ki med španskimi regijami prinese največ v državni proračun. Prejšnji teden so že prijeli več katalonskih visokih uradnikov in zasegli skoraj 10 milijonov za nedeljski referendum natisnjenih glasovnic. Na ulice katalonskih mest so poslali policiste, ki naj bi tudi v nedeljo preprečevali izvedbo glasovanja. Obenem so policistom odredili, naj identificirajo odgovorne za volišča in jih priprejo še pred nedeljo.

Direktor katalonske policije Pere Soler je včeraj dejal, da njegovi policisti ne bodo upoštevali navodil državnega tožilstva iz Madrida, ki zahteva, da preprečijo odprtje volišč.