Neobičajni pojavi

FOTO: Tornado kmetu v Moroviću uničil posestvo

R.T.
15. 9. 2017, 16.54
Posodobljeno: 15. 9. 2017, 16.56
Deli članek:

Čez posestvo v Vojvodini se je »sprehodil« pravi tornado ter kmetu uničil sadovnjak in večji del njive, na kateri je gojil.

Dejan Bulatović
Tornado v naselju Morović.

10. septembra jo je v Moroviću v srbski Vojvodini manjši tornado zagodel kmetovalcu Draganu. Posledice tega za to podnebje neobičajnega pojava so naravnost strašljive. Za srbski portal Blic je spregovoril Draganov prijatelj in predsednik stranke Zelenih Dejan Bulatović. Dejal je, da je srbsko javnost pogosto opozarjal na podnebne spremembe, ki jih s svojo ošabnostjo in aroganco do narave povzroča človek.

»Po grozni vročini, ki ji sledijo hude nevihte z močnimi vetrovi in občasnimi majhnimi tornadi je škoda v kmetijstvu ogromna, zlasti v Vojvodini. Če bomo nadaljevali z emisijami strupenih plinov in selektivnim uničevanjem narave, se bodo vse pogosteje pojavljali tornadi, ki bodo vse močnejši,« je opozoril. Nadaljeval je, da bodo, v kolikor ne spremenimo svojih navad, zime vse bolj ostre in mrzle, poletja pa toplejša in brez padavin.

Dejan Bulatović
Uničen sadovnjak.

Srbska javnost je nad posnetki povsem šokirana, saj si ljudje niso znali predstavljati, da so takšni prizori možni tudi v njihovi državi. Bulatoviću pa na drugi strani pritrjujejo tudi meteorologi, ki pravijo, da bodo tornadi, sicer šibkejše moči, v Srbiji vse pogostejši, škoda pa bo vse večja.

Dejan Bulatović
Uničeno polje soje.