Izjemno odkritje!

Zdravju nevarno: Nanodelci lahko ob vstopu v pljuča iztrgajo lipide

R.T.
15. 9. 2017, 15.50
Posodobljeno: 15. 9. 2017, 18.45
Deli članek:

Odsek za fiziko trdne snovi Instituta »Jožef Stefan« je zabeležil dva izjemna rezultata. Na superločljivem dvofotonskem STED mikroskopu, ki je prva tovrstna naprava na svetu, so raziskovalci potrdili za zdravje nevarno lipidno ovijanje nanodelcev, v Laboratoriju za biofiziko pa so v živem pljučnem epiteliju identificirali molekularni dogodek, s katerim lahko nekateri nanomateriali v pljučih poškodujejo dele tkiva in povzročijo različne zdravstvene zaplete.

Institut “Jožef Stefan”
Odsek za fiziko trdne snovi je zabeležil dva izjemna uspeha.

Pred kratkim nameščeni superločljivi dvofotonski STED mikroskop že daje prve izjemne rezultate. Z njim so raziskovalci Odseka za fiziko trdne snovi Instituta »Jožef Stefan« zgolj v nekaj mesecih direktno potrdili za zdravje nevarno lipidno ovijanje nanodelcev, kar so sicer prej z različnimi metodami manj učinkovito poskušali razvozlati več kot šest let.

V pljučih so celice našega telesa od zraka ločene s surfaktantskim slojem, ki omogoča raztezanje pljuč brez pretiranega napora. Ko nanodelci iz okolja (npr. v proizvodni hali) vstopijo v pljuča, tako najprej pridejo v stik s tem surfaktantskim slojem. Po letih raziskav so zdaj neposredno potrdili, da lahko nekateri nanodelci iz omenjenega sloja iztrgajo lipide. To pomeni, da lahko ob večjih izpostavljenostih ustreznim nanodelcem prej omenjeni surfaktantski sloj razpade, zaradi česar je lahko dihanje močno oteženo. Odkritje v prvi vrsti prinaša razumevanje možnih nadaljnjih zdravstvenih zapletov, hkrati pa omogoča razvoj terapevtskih postopkov, ki bi tako razgradnjo ustavilo oz. po izpostavitvi nanodelcem celo povrnilo prvotno stanje pljuč.

Poudariti velja tudi, da je omenjeni mikroskop postavil prav Odsek za fiziko trdne snovi s pomočjo evropskih podjetij Aberrior, Coherent in B&H in da ta mikroskop prva tovrstna komercialna naprava na svetu.

Institut “Jožef Stefan”
Prvi superločljivi dvofotonski STED mikroskop na svetu.

Prvič v živo

V okviru evropskega projekta H2020 SmartNanoTox pa so v Laboratoriju za biofiziko raziskovalci Odseka za fiziko trdne snovi v živem pljučnem epiteliju identificirali molekularni dogodek, s katerim lahko nekateri nanomateriali v pljučih poškodujejo dele tkiva in sprožijo različne zdravstvene zaplete. Do zdaj so bili dogodki na osnovi lipidnega ovijanja zgolj teoretično napovedani, tokrat pa prvič opaženi v živo in kot taki pomenijo preboj v razumevanju interakcije nanomaterialov s človeškim organizmom.

Institut “Jožef Stefan”
Ob ognjemetih se v ozračje sproščajo nanodelci, ki prodrejo globoko v pljuča.