Orkan Irma

VIDEO: Izkoriščajo naravno katastrofo za ropanje praznih domov

T.L.
10. 9. 2017, 14.14
Posodobljeno: 10. 9. 2017, 22.47
Deli članek:

Medtem ko je Miami Beach brez večjih posledic preživel prihod Irme, pa je voda v Miamiju zalila ulice.

Reuters
Miami je poplavljen.

Oko orkana Irma je v nedeljo doseglo južni del Floride z močjo četrte stopnje in s sunki vetra, ki dosegajo do 209 km/h. Kasneje je moč orkana upadla, še vedno pa ostaja zelo nevaren in z vetrovi, ki pihajo s sunki okoli 190 km/h.

Oblasti so ukazale evakuacijo 6,3 milijona prebivalcev, opozorila pa so izdana tudi za zvezni državi Georgia in Alabama. Na Floridi živi sicer 20 milijonov ljudi, več kot dva milijona ljudi sta že brez električne energije. Oblasti so za severozahod Floride izdale novo opozorilo za prebivalce na obalnih delih, saj se bo višina morja dvignila za tri do štiri in pol metrov. 

Reuters
Žerjav v Miamiju je klonil pod silovitimi sunki vetra.

Vse kaže, da je najhujše že za mestom Miami, naslednje mesto na poti orkana Irma je Naples, ki ga je že dosegla. Vetrovi trenutno pihajo s sunki med 170 in 190 km/h.

Zaradi Irme je zaprl vrata zabaviščni park Disney World. To se je v 45-leti zgodovini parka zgodilo šele šestič.

Roparji na delu

Nekateri nepridipravi pa že izkoriščajo naravno katastrofo in ropajo prazna domovanja. Enega nepridiprava so "med delom" policisti ustrelili.  Župan Miamija je za naslednji dve noči razglasil policijsko uro, kar pomeni, da bodo prebivalci morali ostati doma in v zakloniščih.  

Oglasil se je tudi predsednik Donald Trump. "Človeška življenja so nezamenljiva, varnost je na prvem mestu. To neurje ima veliko uničevalno moč, prosim vse, ki so na poti, da upoštevajo navodila," je zapisal.

Oblasti so na Florido poslale tudi pripadnike nacionalne garde, ki se bodo pridružili približno 10.000 vojakom.

Reuters
Irma je že zahtevala smrtne žrtve na Floridi.

Irma je tudi nekoliko spremenila smer gibanja in se je premaknila bolj zahodno od Miamija. To pa ne pomeni, da bo temu območju prizanešeno.

"Gre za tako velik orkan, da ne bo prišlo do razlike v uničevalni moči. Čeprav središče orkana ne bo prešel Miami Beacha, bodo veliko nevarnost predstavljali visoki valovi," je dejal župan Miami Beacha Philip Levine

Reuters
Plovilom v marini orkan ne prizanaša.

Oblasti so prebivalcem otočja Florida Key so ukazale, da otočje zapustijo, saj bi bila vsaka drugačna odločitev zanje usodna. 

Mrtvi tudi na Floridi

Oblasti so potrdile, da je Irma vzela tri življenja: moški je umrl v svojem tovornjaku, dve odebi pa v prometni nesreči, ki jo je zakrivil orkan.

Kot kažejo posnetki na družbenih omrežjih, pa se nekateri ljudje igrajo s svojimi življenji, kljub temu, da je Irma že pred Florido odnesla že najmanj 25 življenje. Na spletu je namreč mogoče videti posnetke ljudi, ki ne glede na nevarnost, snemajo tako imenovane 'selfije'.