Guinnessova knjiga

Izšla je 63. izdaja najbolj prodajane knjige na svetu

K.M.
10. 9. 2017, 12.03
Posodobljeno: 10. 9. 2017, 12.03
Deli članek:

Osrednja tema letošnje izdaje so super junaki.

V četrtek je na slovenske prodajne police in hkrati tudi na police številnih drugih držav prišla ena izmed najbolj priljubljenih in najbolj prodajanih knjig na svetu. Guinnessova knjiga rekordov za leto 2018. Gre za izdajo knjige, ki je bila prodana v že 138 milijonih izvodov v 100 državah in 20 različnih jezikih. Osrednja tema izdaje za leto 2018 so super junaki.

Gre za vse možne junake, od fiktivnih v stripih, televiziji, filmu in videoigrah, do super junakov iz resničnega življenja, ki počnejo neverjetne stvari, da bi postavili svoj lasten rekord. Snovalci nove izdaje črpajo navdih v teh super junakih in pravijo, da se v vsakem človeku skriva neka super moč, ki čaka, da jo odkrijemo. Vsakdo lahko najde super junaka v sebi in tokratna izdaja knjige to tudi potrjuje. V njej je na tisoče junakov, ki so premagali vse ovire in postali najboljši na svetu.

V Guinnessovi knjigi rekordov 2018 sta na novo prestavljena tudi dva slovenska rekorda, ki sta bila
dosežena lani:
Rok Puvar je med 24. in 25. septembrom 2016 dosegel največjo razdaljo z desko za veslanje stoje (s supom) na mirni vodi v 24 urah.  Na Velenjskem jezeru je veslal kar 165,23 kilometrov. 

Drugi slovenski rekorder v mednarodni različici pa je Maks Veselko iz skupine Dunking Devils, ki je lanskega decembra v Nikoziji na Cipru podrl rekord v najvišjem zabijanju s trampolina s saltom naprej. To mu je uspelo pri višini 3,55 m. "Bilo je olajšanje, ker je uspelo. In to iz prve," je na vprašanje moderatorke na tiskovni predstavitvi knjige o svojih občutkih po opravljenem skoku odgovoril Veselko. Na voljo je imel tri poizkuse, a je bil na srečo dovolj samo en. 

So pa pri založbi Učila International, ki je tudi letos poskrbela za prevod knjige, v slovensko različico dodali še 16 najbolj odmevnih rekordov slovenskih postavljavcev.