Kaj vse je prepovedano

Postava: drakonske kazni za turistični »kriminal« na plaži

mv
25. 8. 2017, 06.50
Deli članek:

Turistom se lahko poletna brezbrižnost na nekaterih počitniških destinacijah zelo maščuje. Vse več priljubljenih krajev se namreč odloča za sankcioniranje razvad in navad turističnih migrantov.

Profimedia
Uriniranje v špansko morje turista stane 750 evrov.

Turizem je hitro rastoča gospodarska dejavnost, ki ob zmanjšanju potovalnih stroškov cveti po vsem svetu. Ob višanju dobičkov zaposlenih v sektorju pa premosorazmerno naraščajo težave, tako za ponudnike storitev kot za turiste, ki se srečujejo z vse bolj rigorozno zakonodajo v turističnih krajih. Neupoštevanje novih zakonov in prepovedi lahko po žepu močno udari vsakega turista. Nekatere prepovedi in omejitve so sicer razumljive, spet druge na meji bizarnosti.

Zastoj

V večno priljubljenih Benetkah je prepovedano zaustavljanje na mostovih. V mestu, prepolnem turistov iz vseh koncev in krajev planeta, namreč vsako mencanje lahko povzroči prometni zamašek, kar ob živce spravlja domačine.

V Valencii preganjajo lačne

V španskem Lepeju so sklenili zaustaviti uriniranje v morju in ga oglobiti s 750 evri kazni. O številu izdanih kaznih za zdaj ne poročajo, pa tudi ni povsem jasno, kako inšpektorji s plaže ugotavljajo in dokazujejo krivdo.

Medtem so na več plažah na Tenerifu prepovedali postavljanje gradov iz peska, saj zakonodajalci menijo, da počitniška kreativnost ruši ugled dotičnih plaž. V Santanderju ne tolerirajo glasne glasbe in iger z žogo.

Pristojni organi v Valencii pa na plažah preganjajo lakotnike, tam je namreč prepovedano jesti. Od obiskovalcev plaž tudi zahtevajo, da pokrijejo svoja prevozna sredstva, kot so rolke, kotalke in kolesa. Nihče natančno ne ve, zakaj.

Profimedia
V primeru tatvine grškega antičnega kamenja vas bo zaslišal dežurni arheolog.

Spolno občevanje strogo prepovedano

Če se je v italijanski Ostii blizu Rima prepovedano dotikati čolnov, privezanih ob obali, pa je na plažah Tosse de Mar v Španiji strogo prepovedano dotikanje intimnih predelov partnerja. Poleg seksa so na seznam spornih dejavnosti umestili fantovščine in druge organizirane zabave. Gneča na plažah Costa Blance je sprožila alarm, saj denimo populacija kraja Benidorm poleti naraste s 70 tisoč na milijon in pol. Prepovedani so nočitve na plaži ter pranje posode in šamponiranje las v morju. Če na plaži v Malagi slučajno pozabite brisačo, ležalnik ali senčnik, vas prav tako oglobijo.

Zalivanje trgov

Firence se z različnimi posegi borijo proti organizatorjem piknikov. Priljubljene trge poskušajo narediti neudobne, zato jih okoli poldneva zalivajo z vodo.

Pridržan do prihoda arheologa

Čeprav je poletno sonce močno in včasih voda v mestnih vodnjakih vabi k blaženju neznosne vročine, ogleduhi pozorno motrijo fontane v Rimu in Firencah. Že sedenje na robu vodnjaka je prepovedano, medtem ko skok v rimsko Fontano di Trevi stane 500 evrov.

Grška antična dediščina pa je še posebej varovana. Iz krajev, kjer se nahajajo objekti, ki so del zgodovinske dediščine, je izrecno prepovedano odnašati kamenje. Prepoved velja tudi za kamenje, ki ni neposredno povezano z antično Grčijo. Tistega, ki ga zasačijo pri tlačenju domnevnih artefaktov v malho, pridržijo na policijski postaji do prihoda dežurnega arheologa, ki ugotovi, ali ima kamen arheološko vrednost ali ne.