NEODLOČENE STRANKE

Se bosta v tekmo vključila Janša in Šoltes?

lt
24. 8. 2017, 19.50
Posodobljeno: 24. 8. 2017, 19.54
Deli članek:

Roki tečejo, vsi kandidati pa še niso znani. Vili Kovačič k oddaji kandidature poziva Janšo. Levica bi predlagala Šoltesa, a si ta ne želi delati »bruk«.

STA
Janša se še ni odzval na pozive, naj odda kandidaturo za predsednika.

Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da je Luka Mesec, vodja poslanske skupine Levica, tej stranki podal predlog, naj kot kandidata za predsednika republike podpre evropskega poslanca Igorja Šoltesa, ki je bil nekoč predsednik računskega sodišča.

Bobo
Šoltes se ne bo spustil v boj s "težkokategorniki".

Informacijo smo preverjali, a le neuradno izvedeli, da se je na Šoltesa že pred meseci obrnil predstavnik stranke Levica, vendar se Šoltes ni odločil kandidirati. Razlog so »težkokategorniki, ki so že v tej tekmi«. Po naših informacijah je bila s tem mišljena predvsem napovedana kandidatura Marjana Šarca, ki ima možnost mobilizirati levo volilno telo, pri tem pa ne povsem odtujiti volivcev centra in celo desnice.

STA
Makovec Brenčičeva se omenja kot favoritka stranke SMC.

SMC omenja Makovec Brenčičevo

Kot smo že poročali, so predsedniško kampanjo napovedali tudi v Stranki modernega centra, a še niso določili svojega kandidata. Kot najverjetnejša kandidatka se neuradno omenja ministrica za izobraževanje in nekdanja prodekanka ljubljanske ekonomske fakultete Maja Makovec Brenčič. Končno odločitev glede tega bo stranki domnevno sporočila do konca poletja.

Bobo
Vili Kovačič bi kot predsednika republike najraje videl Janšo.

Iz SDS še nič uradnega

Neznan ostaja tudi kandidat oziroma kandidatka Slovenske demokratske stranke. Podpredsednik stranke Milan Zver je februarja izrazil mnenje, da ima največ možnosti evropska poslanca Romana Tomc, pojavljala pa so se tudi ugibanja o poslanki Evi Irgl. Več ponudb za kandidaturo je po svojih besedah prejela tudi Verica Trstenjak. Nekdanja generalna pravobranilka na sodišču EU v Luksemburgu jih je vse zavrnila, saj naj bi hotela do izteka pogodbe leta 2018 predavati na dunajski univerzi. Moti jo tudi to, da je predsedniška funkcija »v zadnjem mandatu žal prikazovana le kot forma, ki ne potrebuje vsebine«.

Javni poziv

»Ne zanašajte se samo na svoje kadre, ker velikokrat spijo na vaših lovorikah,« je Kovačič svetoval Janši in dodal: »Če v finalu zmaga Pahor, pa ostanite mandatar še naprej.«

Kovačič: Naj kandidira Janša

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič je na začetku tedna presenetil na spletni strani kampanje za referendum o drugem tiru. K oddaji kandidature je neposredno pozval predsednika stranke SDS Janeza Janšo. »Kot velikega podpornika aktivnosti za zbiranje podpisov za referendum vas bomo DavkoPlacevalciSeNeDamo podprli. Za mandatarja za državnozborske volitve pa sami najavite dr. Anžeta Logarja, najbolj vidnega in izjemno uspešnega poslanca SDS.«