Anketa

Številni ameriški zavezniki bolj zaupajo Putinu kot Trumpu

S.R./STA
17. 8. 2017, 07.22
Posodobljeno: 17. 8. 2017, 07.31
Deli članek:

Globalna anketa inštituta Pew, ki je bila izvedena v 37 državah sveta, je ugotovila, da imajo prebivalci številnih zavezniških držav ZDA več zaupanja v ruskega predsednika Vladimirja Putina kot pa v ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Reuters
Putin in Trump.

Putinu med drugim bolj zaupajo v Grčiji, Nemčiji, Turčiji, Madžarski, Franciji, Italiji in Španiji. Bolj mu zaupajo tudi v Južni Koreji in na Japonskem. Trump malce prehiteva ruskega predsednika v Kanadi, Veliki Britaniji, na Nizozemskem in Poljskem. Prav tako v Avstraliji, na Filipinih in še posebej v Izraelu, kjer ga imajo še radi. Oba voditelja sta zelo nizko glede zaupanja svetovnega prebivalstva. Anketa Slovenije ni zajela.

Odgovor na vprašanje, zakaj je temu tako, je enostaven. Trump je trdil, da je zveza Nato preživeta, pozabil je potrditi zavezo k skupni obrambi, odstopil je od pariškega podnebnega sporazuma, grozil z vojno Severni Koreji, pozival k širitvi jedrske oborožitve in podobno.

V ZDA ima le 23 odstotkov prebivalstva zaupanje v Putina, da bo naredil to, kar je prav za svet, v Rusiji pa ima podobno zaupanje v Trumpa kar 53 odstotkov prebivalstva.