Koliko bo ločitev stala milijarderja

Najdražja ločitev v zgodovini? Zakaj je razpadel Abramovičev zakon in koliko bo dobila

J.P.
9. 8. 2017, 09.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.13
Deli članek:

V javnosti naj bi se večkrat sporekla zaradi otoka, v katerega je vložil dobrih 390 milijonov evrov.

Instagram
Če gre verjeti govoricam, naj bi ločeno živela že od božiča.

50-letni ruski oligarh, med drugim lastnik nogometnega kluba Chelsea, se ločuje od tretje žene, 36-letne Daše Žukove.

Poročena sta bila 10 let.

Otok kot jabolko spora

Po neuradnih informacijah naj bi zakonca puško v koruzo vrgla, ker pri načrtovanju otoka, ki sta ga prevzela v osrčju Sankt Peterburga, nista našla skupnega jezika. Iz otoka, ki ga od preostanka mesta ločujejo trije kanali, sta hotela narediti turistično znamenitost; a medtem ko si je ona želela iz otoka ustvariti malo Ibizo, si ga je Roman Abramovič predstavljal kot kulturno središče, nekakšno Evropo v malem. Na koncu je prevladal on.

Instagram
Darja z otrokoma

Ločeno naj bi živela že od božiča. Številni se sprašujejo, če jo je milijarder, domnevno vreden 7,7 milijarde evrov, morda že izplačal. In če se odvetniki potiho že pripravljajo na eno največjih ločitev v zgodovini.

Le delček. Ali?

MailOnline poroča, da bi Žukova lahko dobila le delček Abramovičevega bogastva, nekje od 170 pa do 250 milijonov evrov. Družinski odvetnik Abramovičevih Georgij Tjurin je sicer dejal, da bo njuna ločitev civilizirana in brez škandalov, brez pranja umazanega perila v javnosti in brez deljenja »skupno zasluženih sredstev«. »Izjava o nadaljevanju izvajanja skupnih projektov to potrjuje. Abramovič jih bo še naprej plačeval,« je povedal Tjurin. Žukova bi lahko iztržila več, če bi se pogajala pred britanskimi ali ameriškimi sodniki. Morda celo polovico. Marsikaj je odvisno tudi od predporočne pogodbe, v kolikor sta jo sploh sklenila. Obstaja pa olajševalna okoliščina – za Abramoviča. Tesno prijateljstvo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Abramovič se je leta 1987 poročil z Olgo Jurevno Lisovo, ko še ni bil tako premožen. Poročena sta bila tri leta. Z drugo ženo Irino Vjačeslavovno Malandini je vztajal 16 let. Rodila mu je pet otrok. Ob ločitvi ji je moral izplačati 163 milijonov evrov.

Še nekaj o skupnim projektih. Poleg očitnega – imata 7-letnega sina Aarona Alexandra in 4-letno hčerko Leah Lou – ju vežejo še Muzej sodobne umetnosti Garage v Moskvi, že omenjeni otok New Holland v Sankt Peterburgu ter velika zbirka umetnin.

Kronski dragulji

Poleg že omenjenega londonskega nogometnega kluba si Abramovič lasti še več družb iz kovinske in naftne industrije ter lepo bero nepremičnin. Je tudi lastnik druge največje jahte na svetu. Eclipse je dolga 162,5 metrov. Poleg milijarde evrov vrednega plovila se ponaša tudi z zasebnim letalom Boeing 767, vrednim nekaj čez 46 milijonov evrov. Če ni v zraku ali na morju, rad kolesari. Njegovo kolo je vredno kar 16.000 evrov. Kar verjetno pomeni, da tudi jekleni konjički niso bili ravno poceni.