Na višku turistične sezone

Pili so fekalije, a tega najprej sploh niso vedeli

uk
30. 7. 2017, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Turisti bežijo iz popularne turistične destinacije v Vodicah v bližini Šibenika. Razlog za to je, da so že pet dni brez vode.

Profimedia
Policija preiskuje, ali je prišlo pri gradnji do kriminalnih dejanj.

A še huje je, da so kontaminirano vodo pili že mesece in tega sploh niso vedeli. Pristojne službe so ugotovile, da je voda v vodovodnem sistemu šibeniškega vodovoda v Vodicah okužena s fekalijami. Takoj so izdali odlok, da je prebivalci ne smejo uporabljati ne za pitje ne za umivanje. Pravzaprav je ne smejo uporabljati za nič, saj je kontaminacija trenutno zelo huda. Trenutno v ta predel vodo s cisternami vozijo gasilci, zaradi tega je mnogo turistov zapustilo Vodice, kar je seveda zelo razjezilo tudi gostince. Je namreč vrhunec turistične sezone in izpad se bo poznal pri zaslužku.

Nevarnost za otroke

Domačini poročajo, da so zaradi okužene vodo zboleli številni otroci, ki so imeli želodčne težave in izpuščaje po telesu.

Fekalije iz stavbe 

Prebivalci so zdaj vendarle dobili uradno pojasnilo, kako so fekalije prišle v pitno vodo. Kot kaže, so krivi izvajalci, ki so postavljali stanovanjske zgradbe na naslovu Prvićka bb. Gre za devet stanovanjskih stavb, ki so dokaj nove. Gradbeno podjetje je iz obstoječega vodovoda potegnilo cevi za namakanje travnatih površin okoli stanovanjskih objektov. Pri tem so predrli enega ali celo dva tanka za greznico in počasi so se fekalije izlivale v vodovod. Izvajalec sicer trdi, da so se priključili na vodovod legalno, medtem ko nekateri hrvaški mediji pišejo, da je bil priklop nelegalen. Policija zdaj to preverja, vendar še niso sporočili, kaj so ugotovili.

Vse več stanovalcev

Sprva je bilo stanovalcev v novih zgradbah malo, zato vdora fekalij v vodovod ni opazil nihče. Šele po tem, ko se je prodala večina stanovanj, so stanovalci začeli opažati, da z vodo nekaj ni v redu, in so poklicali inšpekcijo. To pa dejansko pomeni, da so okuženo vodo pili že mesece, a tega nihče ni vedel.

Arhiv
20 tisoč gostov naj bi bilo trenutno na tem območju in mnogi so ostali brez vode.

Pristali v bolnišnici

Domačini sporočajo, da so mnogi, ki so pili vodo, utrpeli izpuščaje po vsem telesu, mnogim je bilo slabo, nekateri pa so celo pristali v bolnišnici. Posledice za zdravje meščanov sicer še ugotavljajo. Seveda pa se bo poznalo tudi na turizmu, saj so poleg domačinov okuženo vodo vsaj nekaj časa pili turisti, ki zdaj množično odhajajo. »Mesece se je voda iz teh zgradb cedila v vodovod, in kot kaže, tudi po okolici. Zato smo imeli tudi velike težave s komarji,« je povedal domačin Frane Angul. Tudi njegova žena je pristala v bolnišnici.

Kriva podžupan in lokalni podjetnik

»Ne vemo, kakšne bodo posledice za naše zdravje. Jezi nas predvsem, da sta podžupan Stipe Bosotin in podjetnik Zoran Josipović, ki sta bila izvajalca gradenj, vedela, da se to dogaja, a sta želela vse skupaj pomesti pod preprogo,« je dejal razjarjeni domačin Mario Relja. Podžupan Bosotin je bil namreč član nadzornega odbora vodovoda in je bil tako obveščen o vseh delih, ki so se izvajala na vodovodu.

Domačini so besni tudi na svojo županjo Nelko Tomić, ki se po opozorilih, da z vodo nekaj ni v redu, ni odzvala. Tudi Bosotin trenutno molči. Oglasil se je samo lokalni podjetnik Zoran Josipović, ki je bil glavni vlagatelj, in dejal, da bodo, če se izkaže, da so krivi oni, škodo poplačali. Zoran Josipović je sicer član lokalnega HDZ in nekdanji mestni svetnik.