Pred preiskovalnim sodnikom

Bivši "državni tiskar" po novem ponarejal?

sk
29. 7. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Potem ko so Rotarja iz hrvaške vile deložirali, so izvršitelji v njej našli tiskarsko opremo. Obstaja sum, da je Rotar ponarejal uradne listine, pa tudi znaki, da bi lahko ponarejal celo gotovino.

T. J. G., arhiv DL
Rotarja so hrvaški policisti privedli pred preiskovalnega sodnika.

Razvpitega slovenskega tiskarja Roberta Rotarja so hrvaški policisti privedli pred preiskovalnega sodnika, potem ko je bil deložiran iz svoje luksuzne vile v zadrskem Diklu, poroča portal zadarski.hr. Tam je imel namreč registrirano podjetje za izdajateljsko dejavnost. Izvršitelji so ob vstopu v vilo našli specializirano tiskarsko opremo in zadevo prijavili policiji; na zadrski policijski upravi so potrdili, da so v hiši našli vzorce za izdelavo osebnih dokumentov različnih držav in material za njihovo izdelavo.

Na veliki nogi

Vila, helikopter, avtomobili Rotar je obogatel s svojo družbo Mirage, ki je pred leti tiskala avtomobilske nalepke, osebne izkaznice in potne liste. Donosen posel z državo je Rotarju omogočil življenje na veliki nogi.

Portal med drugim poroča, da so v preiskavi nekdanje Rotarjeve vile našli tudi vodne žige in zlate niti, plošče, okvirje in mrežice z odtisnjenimi reliefi, kar nakazuje, da bi lahko v hiši tiskali tudi denar, konkretno evre. Denarja med preiskavo sicer niso našli.

Najdeno opremo so policisti posredovali na strokovno analizo v Hrvaško narodno banko, kjer bodo poskušali ugotoviti, ali je bila uporabljena za legalno grafično dejavnost.

Portal še navaja, da sta bili dve Rotarjevi podjetji leta 2012 na seznamu največjih davčnih dolžnikov – Aerius, ki se je ukvarjal z izdajateljstvom in nepremičninami, je bil dolžan okoli 4,5 milijona evrov, Spinus zaštita, ki je bila v lasti Karmen Rotar, pa dober milijon in pol evrov. Nad obema družbama je bil sprožen stečajni postopek.

Z državo je imel posel tehničnih nalepk

Nekoč izjemno premožni Dolenjec je obogatel zlasti s svojo slovensko družbo Mirage Holografhy Studio, ki je pred leti za državo tiskala avtomobilske nalepke, osebne izkaznice, potne liste in še kaj. Posel, ki je bil izjemno donosen, je Rotarju omogočil nakup vile, helikopterja, luksuznih avtomobilov in podobno.

Profimedia
Rotarja so hrvaški policisti privedli pred preiskovalnega sodnika.

Potem ko je država razdrla sporni posel, jo je Rotar leta 2008 tožil zaradi nastale škode in tudi dobil odškodnino. Mirage je med drugim dobil posel za izdelavo srbskih potnih listov, a se je iz posla umaknil in pozneje končal v stečaju.