Tik ob meji

Bitka za čebulo in krompir: Uporabljajo celo infrardeče kamere

R. T.
29. 7. 2017, 18.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ženske in otroci pridejo na polja in kradejo pridelke. Ne uporabljajo orodja, ampak pobirajo z rokami in tlačijo v vrečke. Ko pride policija, pa se razbežijo in težko jih je uloviti. To se dogaja tik ob slovenski meji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

»Z mojega polja kradejo krompir vsak drugi, tretji dan. Poberejo okoli 20, 30 kilogramov in zbežijo. Poskušam dežurati, a videti je, da oni bolj poznajo moja polja kot jaz,« je za hrvaški časnik 24 Sata povedal eden od kmetov iz mesta Podbrest blizu Čakovca.

Želel je ostati anonimen, saj tatovi najbrž vedo, kje živi, bitko na polju pa bije vsak dan. Zaenkrat jih še ni ulovil, a vedno na svojem polju najde odtise čevljev ali bosih nog. Kot je še povedal, je vsako noč na straži in spi zelo malo. »Najhujše je, da sem včasih na začetku polja, oni pa na koncu in mi kradejo pred nosom,« je še dodal kmet, ki prideluje krompir. Ne le da kradejo zelenjavo, najhuje je, da se izruvana rastlina, na kateri je morda še kakšen krompir, posuši.  

Profimedia
»Najhujše je, da sem včasih na začetku polja, oni pa na koncu in mi kradejo pred nosom,« pojasnjuje kmet.

Vsako leto enake težave

Težava s krajo na poljih Medžimurja se ponavlja vsako leto. Lani so hrvaški policisti zabeležili nekaj več kot sto kraj, škoda pa je bila višja od 150 000 kun (več kot 20 tisoč evrov). Letos so do zdaj sicer zabeležili le sedem tatvin. Pri večini je bila povzročena škoda nižja od 1000 kun (134 evrov) zato tatove policisti ne preganjajo po službeni dolžnosti. Kljub temu lahko žrtve od policije dobijo podatke za zasebne tožbe. Redkokdo pa se zanje tudi odloči, saj so sodni stroški višji od cene ukradenega pridelka. Poleg tega ne morejo pričakovati, da bo škoda povrnjena, saj tatovi prihajajo iz socialno ogroženih družin. Tarča kradljivcev so ponavadi polja, ki se nahajajo v revnejših naseljih, a po pripovedovanju domačinov kradejo tudi ljudje iz drugih mest. Kradejo podnevi, saj vidijo, kaj vzamejo. Kraje ponoči so bolj redke.

Nekatere tatove so lastniki uspeli zadržati do prihoda policije, ki lahko najbolj ustrezno ukrepa, če tatove zaloti pri samem dejanju. Zato so policisti letos okrepili patrulje, ki se čez dan vozijo po poljskih cestah. Policisti pa pri tem uporabljajo daljnoglede, ponoči pa infrardeče kamere, še piše 24 Sata.