POŽIGALEC

FOTO: Kdo domačinom podtika požare?

sa, ja
29. 7. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V Dolenjem Kamenju je že dlje časa na delu (neznan) požigalec, ki mu policija še ni stopila na prste. Nazadnje je tam zagorelo predvčerajšnjim. Domačini so ogorčeni in besni.

Janja Ambrožič
Zagorelo je v noči na četrtek.

Dolenje Kamenje pri Novem mestu je vasica, ki leži nad avtocesto, tam pa biva malo manj kot 100 ljudi. Med njimi tudi družina Penca, pri katerih je zagorelo že drugič v enem letu.

Pogorel do tal

Prvi rdeči petelin je izbruhnil 2. junija lani, zagorel je njihov kozolec, ki je stal na drugi parceli, stran od njihove hiše. Takrat je kozolec pogorel praktično do tal, na delu je bil požigalec, kar je takrat, kot nam je povedal Janez Penca mlajši, gospodar na kmetiji, ki obsega okoli 17 hektarjev, potrdila tudi policija. Pridni in delavni Pencatovi so se odločili, da bodo postavili nov kozolec, zavihali so rokave in nov kozolec je bil pred dobrim mesecem postavljen, v celoti pa še ni bil dokončan.

Janja Ambrožič
Janez Penca mlajši in Janez Penca starejši.

A zdaj je sledil nov šok. V noči na četrtek, bilo je okoli četrte ure zjutraj, je Pencatove poklical sosed, ki živi neposredno ob njihovem kozolcu, in povedal, da gori, istočasno so obvestili gasilce. Požar, ki je zajel bale sena in slame ter se razširil še na ostrešje, so ukrotili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Janja Ambrožič
Materialna škoda je ocenjena na okrog 20 tisoč evrov.

»Nekomu diši slama«

Janez Penca starejši je dejal, da je bil do sobote kozolec celo prazen, takrat pa je on tja navozil bale slame in nekaj sena, tam so hranili tudi nekaj strojev. »Danes (v četrtek, op. p.) pa je že gorelo! To pomeni, da nekomu diši slama,« je dodal oče. Ne le da je zgorelo 17 bal slame in sena, ki bi jim letos še kako prav prišle, saj zaradi suše ni veliko krme, zgorela je tudi prikolica, od vročine so popokale gume na strojih, uničen je »šrotar« (mlin za koruzo), nekaj mehanizacije pa so poškodovali med tem, ko so jo vlekli izpod kozolca.

Janja Ambrožič
»Šrotar« (mlin za koruzo) je uničen.

Na sredini objekta

Materialna škoda je velika, ocenjena na okrog 20 tisoč evrov. Treba bo zamenjati vsaj polovico ostrešja, saj je les in opeko zdelala vročina.

Pencatova ne dvomita, da je šlo za požig, saj je zagorelo približno na sredini objekta, med balami, ki pa so bile popolnoma suhe. »Tukaj nismo imeli nobenega takega stroja, ki bi imel kakšno napeljavo ali gorljive snovi,« je dejal sin, besen in razočaran, da se je nekdo spravil na njih že drugič v enem letu. Ko smo ga vprašali, ali so že izvedeli, kdo jim je lani zažgal kozolec, je odgovoril, da ne, da po njegovih informacijah policisti storilca niso našli.

Odziv policije

Alenka Drenik s PU Novo mesto je sporočila, da so bili o četrtkovem požaru kozolca v Dolenjem Kamenju obveščeni nekaj po 4. uri. Gasilci so požar omejili in pogasili, policisti pa so opravljali ogled in ugotavljali vzrok požara. »Policisti bodo po zaključeni preiskavi z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo. Preiskava še ni zaključena in vzrok požara še ni znan,« je dodala.

»Sumljivi« požari

Naj dodamo še to, da je v Dolenjem Kamenju v preteklosti že prišlo do več »sumljivih« požarov. Le nekaj dni pred prvim požarom kozolca Pencatovih je zagorelo gospodarsko poslopje (v njem ni bilo ne elektrike ne vode) družine Filipčič.

Filipčičevi so v požaru izgubili celoten podkletni skedenj s kaščo, velikosti 19 x 6 metrov, in vse, kar je bilo v njem. V zelo podobnih okoliščinah pa je leto in pol pred požarom pri Filipčičih zagorelo tudi pri njihovih sosedih. Takrat je zagorela stara hiša, ki so jo uporabljali za shrambo. Je v vseh teh letih na delu isti požigalec? 

Janja Ambrožič
Starejši Penca je poleg kozolca pokazal še ožgane ostanke lanskega požara.