Nezakonita odlagališča odpadkov

Roberto Saviano za podataknjeni požar na Vezuvu obtožuje mafijo

M.K.
14. 7. 2017, 09.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Italijanski novinar in publicist Roberto Saviano je prepričan, da je za podtaknjeni požar na ognjeniški gori Vezuv odgovorna mafija.

Profimedia
Gosti oblaki dima se dvigajo nad pobočji približno 1280 metrov visokega vulkana.

Preberite tudi FOTO in VIDEO: Vezuv v plamenih, evakuacija po sili razmer.

V videu, ki ga je Roberto Saviano v sredo objavil na facebooku, je poznavalec italijanskega organiziranega kriminala obtožil mafijo in njene kriminalne združbe za odgovorne za veliki požar na Vezuvu. Saviano je prepričan, da je požar izbruhnil bodisi zaradi zažiganja smeti v nezakonitih odlagališčih odpadkov bodisi zaradi organiziranih in usklajenih prizadevanj za preprečitev pozidave tega območja, piše portal Thelocal.it.

Profimedia
Zaradi razkrivanja podrobnosti delovanja italijanske mafije Roberto Saviano že vse od leta 2006 od leta 2006 živi obdan z osebnimi stražarji.

Saviano je zaslovel z romanom Gomora, v katerem je obelodanil mafijske klane v južni Italiji, zaradi česar mu ti grozijo s smrtjo in zato od leta 2006 živi obdan z osebnimi stražarji. V svoji drugi veliki raziskavi, za katero je potreboval pet let, se je lotil narkomafije in zloglasnega kokaina. Objavil jo je v knjigi z naslovom Ničničnič. Konec minulega leta pa je pri založbi Feltrinelli izdal novi roman La paranza dei bambini. V njem opisuje življenje desetih najstnikov, ki na svojih skuterjih skušajo osvojiti Neapelj in so povezani s tamkajšnjo camorro.

Azbest, dioksin in drugi strupi

Tudi okoljevarstveniki, ki se bojijo, da dim vsebuje strupene snovi in domnevajo, da je požare podtaknila mafija, ki nacionalni park uporablja kot odlagališče za industrijske odpadke. Gosti oblaki dima, ki se dvigajo nad pobočji približno 1280 metrov visokega vulkana, po mnenju okoljevarstvenih združenj vsebujejo nevarne snovi. Sumijo, da je požare podtaknila mafija, ki v nacionalnem parku odlaga nevaren industrijski odpad, kot na primer azbest in z dioksinom bogate substance.

Profimedia
Požar pod Vezuvom v Neaplju

Neapeljska regija je že več let obremenjena z nezakonitim in prekomernim odlaganjem industrijskih odpadkov. Posledično se je število tumorskih obolenj nevarno povečalo. Prebivalci trdijo, da nacionalni park okoli Vezuva ni deležen zadostne zaščite.

Stotine gasilcev se ob pomoči helikopterjev že ves teden trudijo zajeziti plamene, ki se raztezajo že več kot dva kilometra široko - od Ottaviana na severni strani Vezuva do krajev Ercolano in Torre del Greco, ki se nahajata med zahodnim pobočjem še delujočega vulkana in neapeljskim zalivom.

Kot piše časopis La Repubblica, je policija že aretirala enega osumljenca, ki so ga identificirali po video posnetku nadzorne kamere.