Nova droga

Kitajska »moč«, ki revnega človeka spremeni v zombija

mv
21. 6. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Šokantni prizori razburjajo ulice britanskih mest, na katerih je začela gospodovati nova nevarna droga power (moč), ki je nekatere ulice spremenila v pravo postajo Zoo.

arhiv
Policijska kamera je posnela dogajanje med uporabo droge in javnost seznanila s posledicami.

V zadnjih dneh in tednih je v britanskem tisku mogoče zaslediti vse več poročil o »ljudeh, ki so videti kot zombiji« ter nemočni ležijo na pločnikih in ob zgradbah, celo v središčih velikih mest. Poročila so potrdili tudi številne fotografije in posnetki, ki prikazujejo srhljive podobe, ki naj bi jih povzročila droga power. Najhuje naj bi bilo v severnoangleškem mestu Newcastle, kjer so pred dnevi v središču mesta opazili večjo skupino močno omamljenih ljudi.

UČINKI

Nekateri uporabniki naj bi doživljali psihozo, ki traja tudi po več dni, zdravniki so nekaterim uporabnikom že diagnosticirali shizofrenijo, v prihodnosti pa se lahko pokažejo tudi številne druge posledice.

Nekateri so se plazili po tleh

Viri trdijo, da gre za nov derivat droge spice (začimba), ki je v preteklosti prav tako vznemirjala britansko javnost. Po prejetju številnih obvestil se je končno odzvala tudi mestna policija, ki je na enem izmed zbirnih mest domnevnih uporabnikov droge power nastavila kamero. Posnetek je pokazal, kako grozljive učinke ima substanca, saj je uporabnik začel izgubljati oblast nad telesom in se je tresoč zgrudil na tla. V želji, da bi prebivalstvo ozavestili o posledicah uporabe droge, so posnetek objavili javno. Northumbrijska policija je tudi sporočila, da gre za izjemno nevarno drogo, ki lahko vodi v smrt že pri majhnih odmerkih.

ARHIV
Številne bolj kot njihovo zdravstveno stanje, moti dejstvo, da odvisniki kazijo podobo parkov in mestnih središč.

Preiskava poteka

Potem ko so se 4. junija letos pojavila prva poročila o drogi, so oblasti aretirale 16 ljudi in zaslišale osem. Nujna medicinska pomoč je morala posredovati v 19 primerih, ko je bilo življenje uporabnika ogroženo. Prve preiskave so pokazale, da ima nova droga podobne značilnosti kot spice, vendar preiskovalci potrebujejo še nekaj časa, da bodo z gotovostjo lahko pojasnili njene nevarnosti, strukturo in učinke. Poslanka iz Newcastla Chi Onwurah je izrazila veliko zaskrbljenost zaradi zadnjih dogodkov na ulicah. »Slišala sem grozne zgodbe o ljudeh v srhljivih stanjih, ki ogrožajo otroke in ne morejo skrbeti zase,« je dejala in se zavzela za povečanje sredstev za boj proti novim nevarnim drogam.

arhiv
Prizori na ulicah so grozljivi. Ljudje ležijo negibni.

Kitajski laboratoriji

Britanski preiskovalni organi so v začetku letošnjega leta odkrili sledi, ki vodijo vse do Kitajske, kjer naj bi v posebnih laboratorijih izdelovali kemično drogo spice in od koder naj bi jo z ladjami vozili na Otok s pomočjo lokalnih distributerjev. Enega večjih laboratorijev naj bi odkrili v Šanghaju, kjer v vodi raztopijo poseben prah, narejen iz nedefiniranih kemikalij, in ga nato razkropijo po sadikah kanabisa. Kemikalija je menda tako močna, da je njen učinek stokrat močnejši od učinka navadne konoplje. Gram spicea je na voljo že za dobrih pet evrov, kar je izjemno ugodna cena za prebivalce z družbenega dna, ki poskušajo na najhitrejši in najcenejši način pobegniti od realnosti.