Za odpravo plačnih anomalij

Na ministrstvu priznavajo: to delovno mesto je prenizko vrednoteno

J.P.
21. 6. 2017, 18.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zato so se zavzeli za odpravo anomalij v sistemu plač javnega sektorja, ki so posledica dogovora iz leta 2009.

Bobo
Po prepričanju vlade bo to povečalo vključenost otrok v vrtce, a v Skupnosti vrtcev Slovenije v to dvomijo.

Kot so sporočili z ministrstva izobraževanje, znanost in šport so septembra lani »pripravili predlog za spremembo vrednotenja delovnega mesta pomočnika/ce vzgojitelja/ce«.

Skupaj s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) so Vladi RS predlagali začetek pogajanj o oblikovanju novega delovnega mesta »vzgojitelj predšolskih otrok – pomočnik vzgojitelja«. »Dela pomočnika vzgojitelja so se namreč v zadnjem desetletju spremenila, so kompleksnejša in vključujejo tudi naloge, povezane z izvajanjem kurikula (vzgojno – izobraževalni program), ne zgolj varstva otrok. Novo delovno mesto "vzgojitelj predšolskih otrok - pomočnik vzgojitelja" smo že vključili v predlog novele Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki je v parlamentarnem postopku, in predlog novele Zakona o vrtcih, ki bo v kratkem predložena v obravnavo na seji vlade,« so zapisali.

Vlada je na podlagi dogovora s sindikati za reševanje anomalij v plačnem sistemu namenila 70 milijonov evrov.

In še: »Na ministrstvu se v celoti držimo dogovorov o odpravi plačnih anomalij pomočnic vzgojiteljic. Vlada je sprejela izhodišča za pogajanja za spremembo Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji ter za sklenitev Dogovora o ustreznejšem vrednotenju in poimenovanju dela pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic in vzgojiteljev.«

Tudi ravnatelji in direktorji

Ni pa to edino delovno mesto, za katerega so predlagali odpravo plačnih anomalij – tu so še nekatera druga delovna mesta v plačnih skupinah B, D in J. Medresorska delovna skupina je tudi soglasno sprejela odločitev, da se delovno mesto pomočnika vzgojitelja uvrsti višje, prav tako tudi nekatera druga delovna mesta. Še vedno pa iščejo rešitve za odpravo anomalij za delovna mesta ravnateljev in direktorjev.

Vlada je na podlagi dogovora s sindikati za reševanje anomalij v plačnem sistemu namenila 70 milijonov evrov. Pogajanja med obema pogajalskima skupinama še potekajo.