Vročinski val

Ko udari vročina, ravnajte preventivno

M.K./STA
21. 6. 2017, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V zadnjih vročih dneh v Zdravstvenem domu Ljubljana že beležijo večji obisk starejših in kroničnih bolnikov zaradi dehidracije in omotičnosti.

Arhiv Svet24
V vročih dneh je treba popiti več vode, in to še preden začutimo žejo.

Od četrtka bo sicer po napovedih agencije za okolje v večjem delu Slovenije sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Zato so pristojne institucije pripravile več nasvetov za preventivno ravnanje.

Na splošni nujni medicinski pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana zaradi dehidracije in omotičnosti predvsem pri starejših ter pri kroničnih bolnikih beležijo nekoliko večji obisk, in sicer do 10 primerov na dan, so pojasnili. Zdravnica Lidija Peterlin zato zlasti starejšim in kroničnim bolnikom svetuje, naj se čez dan izogibajo večjim fizičnim obremenitvam, skrbijo za zadostno hidracijo in se zadržujejo v senci.

Bobo
Ne spreglejte živali, tudi njim je vroče.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC) so pojasnili, da bodo ob visokih temperaturah bolj ogroženi posamezniki, ki prejemajo zdravila za nižanje krvnega tlaka ali odvajanje vode. Prav tako pozivajo, naj večkrat preverimo počutje starostnikov, ki so pri zagotavljanju termalnega ugodja in vnosa tekočine odvisni od drugih oseb, pa tudi tistih, ki živijo sami.

V splošnem pa v UKC priporočajo zadrževanje v osenčenih in ohlajenih prostorih. Stanovalci, ki nimajo klimatskih naprav, naj bivališče zračijo v nočnem času, čez dan pa naj bodo okna zaprta. Če nimajo učinkovitega hlajenja prostora, naj se večkrat dnevno hladijo s tuširanjem ali kopanjem.

Pijte zadosti tekočin

Popiti je treba več vode, in to še preden začutimo žejo. Obenem so v UKC opozorili, da ledeno hladne tekočine dražijo prebavila. Pijače, ki vsebujejo alkohol, kofein ali teofilin, pa povečajo izločanje vode, zato jih odsvetujejo. Priporočajo uporabo ohlapnih, lahkih in svetlih oblačil.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opominjajo tudi na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči med 10. in 16. uro se zaščitimo s sončnimi očali, pokrivalom za glavo ter zaščitno kremo. Pozornost je treba nameniti tudi kakovosti hrane, saj se ta v vročini hitreje kvari.

Daljše obdobje vročine povzroči različne težave, kot so kožni izpuščaji, vročinski krči, izčrpanost, omedlevica in celo vročinska kap, so še opozorili na NIJZ. V primeru pregretja bolnika umaknemo v senco ali hladen prostor. V primeru vročinske kapi pa takoj pokličemo zdravniško pomoč, pri čemer obolelega ves čas hladimo, so navedli.

Na vremensko pogojene težave, povezane z visokimi temperaturami, sicer opozarjajo tudi na agenciji za okolje. Že za danes je za nižine napovedan UV-indeks 9, za gore pa 10,5.