Facebook umor

FOTO: Obtožena umora 26-letnega Andreja krivde ne priznavata

Janja Ambrožič, Dolenjski list
21. 6. 2017, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na Okrožnem sodišču v Krškem se je s predobravnalnim narokom začelo sojenje za t.i. facebook umor.

J.A.
Aleš Olovec je bil nekoliko sramežljiv.
Ljudstvo si je po prenosu brutalnega pretepa na facebooku svoje mnenje že ustvarilo, kakšna pa bo odločitev sodišča, bomo videli v prihodnjih tednih.

Umora obtožena, 20-letni Aleš Olovec in 29-letni Martin Kovač, sta na predobravnalnem naroku zanikala krivdo. Trdita torej, da nista kriva za očitano kaznivo dejanje umora. 

Okrožna državna tožilka Mateja Roguljič jima očita dve kaznivi dejanji - umor in nedovoljeno slikovno snemanje. Kakšno kazen predlaga v primeru priznanja krivde, sploh ni povedala, verjetno je računala na to, kar se je zgodilo, namreč, da obtoženca krivde ne bosta priznala. 

Olovec, ki se je ves čas skrival pod kapuco, je najprej rekel, da pred novinarji ne bo ničesar povedal, ko ga je sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek v drugo pozvala, naj se izjasni o krivdi, pa je dejal: "Ne, ne priznam!"

Enako je rekel tudi Kovač, ki je bil mnogo bolj miren in se tudi ni skrival.

J.A.
Aleš Olovec (levo) in Martin Kovač (desno).

Danes sta na narok prišla malo z zamudo, saj je bila na cesti med Celjem, kjer sta v priporu, in Krškim gneča. Pred sodiščem ju je pričakala množica novinarjev, fotografov in snemalcev.

J.A.
Martin Kovač se ni skrival pred javnostjo.

Tožilka trdi, da dokazi utemeljujejo prekvalifikacijo v umor

Po koncu naroka je tožilka pojasnila, zakaj je kaznivo dejanje prekvalificirala iz posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom (zagrožena kazen do 15 let zapora) v umor (od 15 do 30 let zapora): "V preiskavi so bili pridobljeni dokazi, na osnovi katerih sem ocenila, da jima je utemeljeno očitati hujše kaznivo dejanje."

Kakšni so ti dokazi, se bo pokazalo med sojenjem, ki se bo začelo prihodnji mesec. Sodnica je za obravnave že rezervirala tri dni: 17., 19. in 24. julij.

Pregled facebook profilov obtoženega Olovca

Odvetnika obtoženih, Dušan Dornik in Dušan Medved, po naroku nista dajala izjav, je pa Kovačev odvetnik Medved že v sodni dvorani predlagal nove izvedence, pa tudi preiskavo vseh treh facebook profilov Olovca, saj naj bi na njih kritičnega dne in že dan prej objavljali posnetke pretepov med Olovcem in pokojnim Cekuto. In to na željo Cekute.

J.A.

Spomnimo. Da se dogaja nekaj grozljivega, je bilo jasno vsem, ki so si ponoči 13. januarja ogledali vsaj del prenosa v živo na facebooku. Uporabniki so hitro obvestili policiste, ti pa so okoli 4. ure zjutraj v okolici Podbočja v občini Krško našli hudo pretepenega 26-letnika. Reševalci so Andreja prepeljali v ljubljanski klinični center, kjer je dan po napadu umrl.