Shod

Avstrijci želijo prepovedati hrvaško komemoracijo za padle kolaborante

B.K.
11. 5. 2017, 14.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Različne organizacije pozivajo lokalne oblasti avstrijske Koroške, naj prepovejo žalno slovesnost za kolaborantske hrvaške sile v 2. svetovni vojni.

Reuters
Mlada Hrvatica izvaja ustaški pozdrav.

21 političnih, nevladnih in antifašističnih organizacij je na lokalne oblasti Koroške naslovilo zahtevo za prepoved komemoracijskega shoda, kjer se spominjajo likvidacij hrvaških kolaborantskih sil ob koncu 2. svetovne vojne, ki so jih izvedli jugoslovanski partizani.

“Shod v spomin Ustaške države je postal največje neonacistično zbirališče v Evropi,” pišejo organizacije v pismu koroškemu premierju Petru Kaiserju.

A koroški Urad za varnost ustavnega reda shod označuje kot “cerkveno zborovanje.”

“Ta shod v skladu z avstrijsko zakonodajo ne more biti prepovedan,” trdi Gert-Andre Kloesch, predsednik okraja Velikovec in dodaja, da na shodu načeloma niso prisotni nacistični simboli.

Wikipedia
Ustaški voditelj Ante Pavelić in nadškof Alojzije Stepinac.

S tem pa ni zadovoljen župan Pliberk Stefan Visotsching, ki je dogodek hotel prepovedati že lani. “Kot socialni demokrat ne podpiram tega in mislim, da obstajajo skriti razlogi za takšnim cerkvenim zborovanjem,” je dejal in dodal, da sam ne more prepovedati shoda, ker se ta dogaja na zasebnem zemljišču.

Komemoracija obeležuje dogodke iz leta 1945, ko so ustaške sile takratne Neodvisne države Hrvaške, ki je bila satelit nacistične Nemčije, pred jugoslovanskimi partizani prebegnile na ozemlje Avstrije. Hrvaški vojaki so se tam 15. maja 1945 predali britanskim silam. Te so jih nato vrnile v Jugoslavijo, kjer jih je več tisoč umrlo v množičnih likvidacijah.

Na komemoraciji bodo sicer prisotni tudi uradni predstavniki Hrvaške vlade.