Podkupnine in tihotapljenje

Vozila sploh videl ni in podpisal, da je brezhibno

T.L.
11. 5. 2017, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Eden od zaposlenih v celjskem podjetju, kjer opravljajo tehnične preglede, je prejemal podkupnine.

Profimedia
V zameno za podpis je sprejemal podkupnino.

Celjski kriminalisti so pred meseci pridobili podatek, da v celjskem podjetju, kjer opravljajo tehnične preglede, eden od zaposlenih prejema podkupnine. Da bi podatek lahko potrdili in pridobili dokaze, so kriminalisti na podlagi odredb tožilstva in sodišča poleg klasičnih izvajali tudi prikrite preiskovalne ukrepe.

Med preiskavo se je izkazalo, da 59-letni moški, doma z območja Celja, sprejema denar, v zameno pa izpolni zapisnik o tehnično brezhibnem vozilu tudi za vozila, ki niso tehnično brezhibna. Lahko je izpolnila zapisnik o opravljenem tehničnem pregledu in brezhibnosti vozila tudi, če omenjenega vozila na tehničnem pregledu sploh ni bilo.

Še več preiskav

Celjski kriminalisti so 5. maja opravili osebno preiskavo osumljenega in zasegli dokumentacijo v prostorih, kjer potekajo tehnični pregledi. V povezavi z omenjenimi in tudi drugimi kaznivimi dejanji danes na območju Celja in Maribora poteka več hišnih preiskav. Obstaja namreč sum, da so osebe, ki so povezane z izvrševanjem korupcijskih kaznivih dejanj, izvrševale tudi kazniva dejanja tihotapljenja, so sporočili iz celjske policijske uprave.

Pri teh preiskovalnih opravilih so danes zasegli večjo količino tobačnih izdelkov in odvzeli prostost dvema osebama, ki sta še v policijskem pridržanju. Za kaznivo dejanje jemanja podkupnine je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, za kaznivo dejanje tihotapstva pa zaporna kazen od enega do desetih let.

Poleg omenjenega velja omeniti, da v tem primeru niso sporne zgolj podkupnine in njihova višina, predvsem je zaskrbljujoče dejstvo, da so bila zaradi omenjenih dejanj, v cestnem prometu udeležena vozila, ki niso bila tehnično brezhibna, zaradi česar bi lahko prišlo do izjemno tragičnih posledic, tudi najhujših prometnih nesreč.