Bolnišnica Topolščica

Kaj se je dogajalo z milijonsko prenovo, ni jasno, vlada zdaj dala 660.000 evrov

T.L./STA
11. 5. 2017, 13.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Težka likvidnostna situacija bolnišnice je posledica investicijskih vlaganj brez ustreznih virov, saj so bila v preteklosti večja likvidnostna vlaganja financirana s kratkoročnimi viri, ki so obremenili tekoče poslovanje bolnišnice.

boltop.si

Vlada je danes sprejela sklep, da Bolnišnici Topolšica zagotovi sredstva za poplačilo izvršb in izplačilo plač za mesec april v višini 661.230 evrov. Ob tem je ministrstvu za zdravje naložila, da ji najkasneje do konca junija letos predloži sklep o pripojitvi bolnišnice k Splošni Bolnišnici Celje in odlok o preoblikovanju celjske bolnišnice.

"Z zagotovitvijo sredstev za pokrivanje obveznosti bolnišnice bomo preprečili škodljive materialne posledice na poslovanje Bolnišnice Topolšica ter zagotovili nemoteno izvajanje zdravstvene dejavnosti in zdravstveno oskrbo prebivalcev na tem območju," so danes sporočili z ministrstva za zdravje.

Bolnišnica Topolšica se že več mesecev sooča s hudimi likvidnostnimi težavami, saj tekoča sredstva bolnišnice ne zadostujejo za pokrivanje vseh obveznosti. Bolnišnica ima neporavnane obveznosti do dobaviteljev, dobavitelji zaustavljajo dobavo zdravil in vlagajo izvršbe, ogroženo je bilo izplačilo plač za april, zaradi česar je izvajanje dejavnosti resno moteno, ugotavljajo na ministrstvu.

Le pojasnila brez sankcij

Ob tem pojasnjujejo, da je težka likvidnostna situacija bolnišnice posledica investicijskih vlaganj brez ustreznih virov, saj so bila v preteklosti večja likvidnostna vlaganja financirana s kratkoročnimi viri, ki so obremenili tekoče poslovanje bolnišnice. Najbolj obremenjujoča je, kot je znano, 8,5 milijona evrov vredna naložba v energetsko sanacijo in obnovo bolnišnice.

Kaj smo o prenovi pisali leta 2014, ko naj bi stala še 2,5 milijona evrov

Že marca 2014 smo na naši spletni strani pisali, da bo energetska sanacija Bolnišnice Topolšica stala več od predvidenih 2,5 milijona evrov, kot je tedaj obljubljal direktor bolnišnice Leopold Rezar, in da bo končana do avgusta 2014. Kar je "komaj" dve leti več od sprva predvidenega roka. Nič od tega se ni uresničilo. Prenova se je končala leta 2016, prenova pa je stala trikrat več od sprva predvidenega zneska. 

"Naročili smo revizijo kompletne obnove in jo predložili odvetnikom, da proučijo, ali so kakšni sumi kaznivih dejanj. A to v ničemer ne bo spremenilo likvidnostnega stanja bolnišnice. Ministrstvo za zdravje je bilo ves čas seznanjeno s potekom obnove in stroški, povezanimi s tem," je aprila po poročanju portala MMC pojasnil v. d. direktorja Bolnišnice Topolšica Jurij Šorli.

Po zamudi, porabljenih milijonih in škandalu, ki je izbruhnil, ko je nedavno postalo jasno, da državna ustanova zaposlenim ne plačuje prispevkov za socialno varstvo, je vlada zdaj denar bolnišnici v težavah odobrila.  

Ministrstvo za zdravje podpira dolgoročno stabilnost delovanja Bolnišnice Topolšica, zato je pričelo z aktivnostmi za pripojitev bolnišnice k največji slovenski splošni bolnišnici, to je Splošni bolnišnici Celje. "S pripojitvijo bomo dosegli učinkovitejše, uspešnejše in manj tvegano vodenje in upravljanje. Z optimizacijo podpornih služb bomo dosegli prihranke ob istočasnem dvigu kakovosti in zanesljivosti teh dejavnosti," so prepričani na ministrstvu.