Svet

Iran izgublja potrpljenje s sunitskimi milicami v Pakistanu

B.K.
9. 5. 2017, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Iranske oborožene sile so opozorile sosednji Pakistan, da bodo začeli z napadom na območja, kjer se zadržujejo teroristi, če Pakistan ne bo sam poskrbel zanje.

Reuters
Iranska vojska

Majorgeneral Mohammad Baqueri je izjavil, da bodo iranske oborožene sile začele izvajati operacije na drugi strani meje s Pakistanom, če ta ne bo sam poskrbel za teroriste, ki se zadržuijejo na pakistanskih območjih in izvršujejo napade preko meje v Iran.

Izjava prihaja dva tedna za mejnimi spopadi, v katerih je bilo ubitih 10 iranskih vojakov. Odgovornost za napad je prevzela sunitska skupina Džaiš ul Adl, ki se bori za odcepitev dela Balučistana od Irana.

“Pričakujemo, da bodo pakistanske oblasti nadzorovale svoje meje, aretirale teroriste in zaprle njihove baze,” je dejal Baqeri. “Če se bodo napadi nadaljevali, bomo napadli njihova varna območja in celice, kjerkoli so že.”

Večinsko šiitski Iran pa ni edina država v regiji, ki jo moti kako pakistanski režim rešuje problem sunitskih milic. Afganistan že dlje časa obtožuje pakistansko vlado, da podpira teroristične organizacije, ki delujejo destabilizacijsko v njihovi državi. Miru pa ni tudi na pakistansko-indijski meji.