Parada

VIDEO in FOTO: Putin ob dnevu zmage pozval k skupnemu boju proti terorizmu

M.K./STA
9. 5. 2017, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V Rusiji so danes s tradicionalno vojaško parado na Rdečem trgu v Moskvi obeležili dan zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni oz. 72. obletnico kapitulacije nacistične Nemčije.

Profimedia
Na paradi, ki so jo s tribune spremljali Putin, visoki uradniki ter peščica vojnih veteranov, je sodelovalo okoli 10.000 vojakov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob tem izpostavil, da Rusija lahko porazi vsakogar, ki bi jo napadel, svet pa pozval, naj se skupaj bori proti terorizmu.

Rusija je na njej tudi prvič predstavila najnovejše orožje, ki ga bodo uporabili na Arktiki, med drugim sistema za zračno obrambo pred raketami kratkega dosega Tor-M2DT ter Pancir-SA. Zaradi oblačnega vremena pa na paradi tokrat niso sodelovali helikopterji in vojaška letala.

"Lekcije iz prejšnje vojne nas opominjajo, da moramo ostati pozorni in ruske oborožene sile so sposobne odvrniti kakršen koli morebiten napad," je v nagovoru zbranim na paradi poudaril Putin.

"Življenje danes zahteva od nas, da povečamo obrambne zmogljivosti, a za učinkovit boj proti terorizmu, ekstremizmu, neonacizmu in drugim grožnjam je nujno sodelovanje celotne mednarodne skupnosti," je dodal. Ob tem je zagotovil, da je Rusija odprta za tovrstno sodelovanje ter da bo Moskva "vedno na strani sil miru in tistih, ki bodo izbrali pot enakopravnega partnerstva".

Profimedia
Rusija se ponaša s poceni in zanesljivo vojaško tehnologijo.

O kriminalni ideologiji večvrednosti

Putin je v svojem govoru spomnil tudi na drugo svetovno vojno in dejal, da te grozne tragedije niso uspeli preprečiti predvsem zaradi toleriranja kriminalne ideologije večvrednosti ene rase in zaradi neenotnosti tedanjih svetovnih sil.

"Ni bilo, ni in ne bo sile, ki bi premagala naš narod," je še zatrdil. Med drugo svetovno vojno je umrlo okoli 27 milijonov sovjetskih vojakov in civilistov, zmaga sovjetske Rdeče armade pa je vir ponosa v Rusiji.
Tradicionalne parade ob dnevu zmage so danes potekale tudi v več drugih ruskih mestih, v ruskem vojaškem oporišču Hmeimim v Siriji pa so priredili posebno slovesnost.

Stalin še vedno priljubljen

V Donecku na vzhodu Ukrajine je rusko parado spremljalo več kot 10.000 ljudi, ki so nosili ruske zastave in slike nekdanjega sovjetskega voditelja Josifa Visarionoviča Stalina. Razkazovanje vojaške moči proruskih upornikov je v tri leta trajajočem konfliktu na vzhodu Ukrajine kršitev mirovnega dogovora iz leta 2015.

Na paradi na glavni ulici v Donecku so po razkazali 45 kosov težke vojaške opreme, od tanka iz druge svetovne vojne do sodobnejših tankov, lanserjev raket ter protiletalskih topov. Parado, na kateri je sodelovalo okoli 1000 vojakov, je vodil vodja separatistov Aleksander Zaharčenko. Ta je v nagovoru množici 9. maj označil za "najsvetejši dan za vse nas".

Po drugi strani ukrajinske oblasti od leta 2014 ne praznujejo več dneva zmage, s čimer je delitev med proevropskim zahodom in proruskim vzhodom države postala še očitnejša. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes pred skupino vojakov poudaril, da "ne bodo več praznovali tega dneva po ruskem scenariju".

Kljub temu se je v Kijevu danes zbralo nekaj sto ljudi s fotografijami sorodnikov, ki so se borili v drugi svetovni vojni. Ukrajinski nacionalisti so proti njim uporabili dimne bombe, dokler ni proti njim posredovala policija.