Socialna politika v praksi

Komu koristi rušenje projekta reorganizacije CSD-jev?

M.K.
9. 5. 2017, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V zadnjih letih je v ozračju gospodarske krize socialna problematika v Sloveniji izrazito naraščala, s tem pa tudi vloga in pomen centrov za socialno delo. Zato ne preseneča, da načrtovana reorganizacija pridobiva politični naboj.

Bobo
Ministrica Anja Kopač Mrak je z razlogom zamišljena.

Ta tema očitno tudi precej razgreva odnose znotraj vladne koalicije. Ta kar ne more najti skupnega jezika glede predlogov načrtovane reorganizacije, ki jih je pripravila ministrica iz vrst SD Anja Kopač Mrak, a koalicijskih SMC in DeSUS v večkratnih pogovorih ni prepričala.

"Pravičnejše ukrepanje v korist ljudi"

Koalicijske partnerice od ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v prihodnjih dneh pričakujejo kriterije za pripravljen predlog reorganizacije centrov za socialno delo. Premier Miro Cerar je na ponedeljkovi novinarski konferenci v poslanski skupini SMC spomnil, da glede teh sprememb potekajo zadnja koalicijska usklajevanja.

"Je pa počasi nastopil čas, ko bo morala ministrica nastopiti z rešitvami, glede centrov za socialno delo pričakujem rešitve zelo kmalu," je poudaril. Obenem pričakuje, da bodo na področju socialnega varstva z različnimi ukrepi dosegli pravičnejše ukrepanje v korist ljudi.

Sporni kriteriji – kakšni so?

Ministrstvo za delo: "Brez spremembe organizacijske strukture CSD z vsebinsko sploh ne  moremo začeti."

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova po zadnjih neuspešnih usklajevanjih koalicije glede reorganizacije centrov za socialno delo izjav ni dajala, a nejevolje ne skriva. Po neuradnih informacijah naj bi se glede projekta sporekla tudi z ministrom za javno upravo iz vrst SMC Borisom Koprivnikarjem.

Kako je torej projekt reorganizacije centrov za socialno delo usklajen z ministrstvom za javno upravo? Na ministrstvu zatrjujejo, da je predlog sprememb in dopolnitev Zakona o socialnem varstvu že bil v medresorski obravnavi in je usklajen.

“Po zadnjem koalicijskem usklajevanju pa SMC želi, da se reorganizacija oz. oblikovanje območnih CSD uskladi z oblikovanjem sedežev upravnih enot (UE). Sicer predlog še ni dokončen, razumeti pa je, da so pri oblikovanju izhajali iz logike statističnih regij enako kot mi. Menimo, da manjša odstopanja pri oblikovanju sedežev oziroma območjih, ki jih pokrivajo, ne bi smela biti problem. Nenazadnje Zavod za zaposlovanje in njihovi uradi za delo, zdravstveni domovi, okrožna in okrajna sodišča pokrivajo različna geografska območja, ki pa vseeno v širšem smislu sledijo logiki statističnih regij,“ so pojasnili v kabinetu ministrice.

Stroka podpira, politika nasprotuje

Ministrica je zagotovila, da ima predlog reorganizacije podporo stroke in da je nasprotovanje predlagani rešitvi politično. Kot je že večkrat pojasnila, centre za socialno delo povezujejo v 16 območnih centrov, pri čemer pa se za ljudi ne bo nič spremenilo, saj se bodo strokovne naloge izvajale v lokalnih enotah. Slednjim, kot je dejala, le odvzemajo administrativne naloge. Ministrica je ocenila, da so projekt s podporo stroke pripeljali tako daleč, da gre le še za politično odločitev. Odprtih vprašanj po njenih besedah skoraj ni več, zato je "ključno predvsem sporočilo politike, ali bodo šli v povezovanje centrov za socialno delo ali ne".

Zakaj potem nasprotovanje že v vladni koaliciji?

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je prejšnji teden pojasnil, da jih moti izguba pravne subjektivitete centrov za socialno delo, saj da se s tem odpirajo možnosti, da s časom pride do ukinitve nekaterih centrov. Po besedah Karla Erjavca v njihovi stranki tudi menijo, da le reorganizacija ne bo prispevala k boljši kakovosti dela centrov za socialno delo.

"Za uporabnike CSD storitev se z vidika dostopnosti ne bo nič spremenilo. Vse storitve jim bodo na voljo na (lokalnih) enotah. Naš predlog reorganizacije CSD namreč izhaja iz premise, da socialnega dela ne smemo in tudi ni mogoče centralizirati. Cilj reorganizacije je ločitev socialnega dela od upravno administrativnih postopkov. Slednje želimo s prenosom na območne CSD poenotiti in poenostaviti, predvsem pa na ta način ločiti socialno delo od administracije. Zakaj posamezniki temu nasprotuje, naj pojasnijo sami," odgovarjajo v kabinetu ministrice.

Kadrovska "politična računica" in strah lokalnih skupnosti

Po drugi strani je neuradno slišati tudi očitke ministrici, da za predlagano reorganizacijo tiči kadrovska politična računica. V SMC pričakujejo, da bo zelo jasno opredelila kriterije za reorganizacijo centrov za socialno delo. Šele zatem se bodo lahko začeli pogovarjati o vsebini sprememb, za katere želijo, da bi ljudem v stiski omogočile, da bi še hitreje dobili še bolj kakovostne storitve, je že konec minulega meseca pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer

"Kmalu po predstavitvi predloga sprememb in dopolnitev zakona o socialnem varstvu se je pokazal strah lokalnih skupnosti pred možnostjo izgube vpetosti v delo CSD na lokalni ravni. Temu smo prisluhnili in že v samem zakonu poiskali rešitve, da do tega ne bo prišlo. Okrepili smo vlogo pomočnikov direktorjev CSD, ki bodo vodili enote CSD. Direktor CSD bo moral pred imenovanjem pomočnika pridobiti predhodno mnenje pristojnega organa lokalne skupnosti, na območju katere bo delovala enota centra za socialno delo. Pomočnik direktorja bo poleg pomoči pri strokovnem vodenju odločal  o razpolaganju s finančnimi sredstvi za financiranje socialnovarstvenih programov, pomembnih za občino in sodelovanje z nevladnimi organizacijami. Glede na to, da se bodo na enotah centrov za socialno delo izvajali socialnovarstveni programi, ki bodo sofinancirani s strani občin, smo se strinjali, da je potrebno zagotoviti finančno neodvisnost enot v tem delu. 

Nadalje z zakonom ustanavljamo nov posvetovalni organ Svet lokalnih skupnosti, katerega pristojnosti bodo med drugim tudi imenovanje dveh predstavnikov lokalne skupnosti v svet centra za socialno delo, dajanje pobud direktorju centra za socialno delo o uvedbi dodatnih storitev in programov v posameznih lokalnih skupnostih in sprejem akcijskih načrtov za izvedbo regionalnih izvedbenih načrtov po Nacionalnem programu socialnega varstva," pojasnjujejo v kabinetu ministrice.

"Tako daleč kot smo sedaj, nismo bili še nikoli"

“Reorganizacija CSD je nujna, saj se CSD strukturno niso spremenili od osamosvojitve naprej. V preteklih letih je bilo že več poskusov reorganizacije, vendar tako daleč kot smo sedaj, nismo bili še nikoli. Obstoječi predlog reorganizacije podpira velika večina strokovne javnosti in deležnikov, zato bi bilo škoda, da bi tik pred realizacijo dobro zasnovan in voden projekt zaustavila politika,” so odgovorili v kabinetu ministrice na naše vprašanje, ali menijo, da bodo lahko projekt reorganizacije CSD-jev izpeljali v letošnjem letu?