Popravili napako

Policist obtožen umora 15-letnika

G.G.
6. 5. 2017, 08.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Takoj po smrti temnopoltega najstnika Jordana Eddwardsa je policija v Dallasu trdila, da je vozilo, v katerem je bil 15-letnik z veliko hitrostjo zapeljalo proti policistu, ki je streljal. Zdaj so popravili napako.

Mesquite Independent School District via WFAA
Jordan Edwards je obiskoval srednjo šolo v predmestju Dallasa.

15-letni Jordan Edwards je 29. aprila po odhodu s hišne zabave v predmestju Dallasa prisedel v avto na sprednji sopotnikov sedež. Voznik je odpeljal, policist Roy Oliver pa je po prijavi kršenja javnega reda in mira in popivanju mladoletnikov streljal proti avtu, ki je odpeljal od hiše. Naboj je v glavo zadel Jordana.

Prvo policijsko poročilo je govorilo o sunkovitem manevru voznika, ki je z avtom zapeljal proti policistu Oliverju. Izbruhnili so protesti in policija je pred dnevi priznala, da po pregledu nadzornik kamer dejstva kažeje drugače. Voznik je peljal stran od policista, ta pa je po nepotrebnem streljal.

Policista Oliverja so zato pred dnevi suspendirali in nato odpustili, tožilstvo pa ga je zdaj obtožilo kaznivega dejanja umora.

Streljanje je bilo zadnje v vrsti tovrstnih incidentov, ki so sprožili nemire po ZDA in botrovali ustanovitvi gibanja Črno življenje šteje. Po navedbah časnika Washington Post je bil Edwards najmlajši od 339 posameznikov, ki jih je s streli letos ubila ameriška policija.