Opozorilne slike

V veljavi pravilnik o enotni embalaži tobačnih izdelkov

G.G./STA
6. 5. 2017, 08.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V veljavo je vstopil pravilnik, ki določa pravila za splošna opozorila in informativna sporočila na embalaži tobačnih izdelkov. Pravilnik vključuje tudi nabor slik, ki se poleg opozoril objavljajo na vsakem zavojčku in zunanji embalaži tobačnih izdelkov.

NIJZ

Pravilnik določa mesto, razporeditev, obliko in zasnovo sestavljenih zdravstvenih opozoril za tobačne izdelke. Zajema tudi seznam besedilnih opozoril in fotografij. Slednje se morajo na embalaži tobačnih izdelkov uporabljati eno leto, vsako leto pa se tudi zamenjujejo.

V primeru cigar, ki se potrošniku prodajajo posamezno, se splošna opozorila, informativna sporočila in sestavljena zdravstvena opozorila natisnejo na sprednji in zadnji površini zunanje embalaže, v kateri se posamezna cigara izroči potrošniku. Prav tako pravilnik podrobneje določa mesta opozoril na tobaku za zavijanje v pravokotnih vrečkah.

V petkovem uradnem listu je objavljen tudi javni razpis za sofinanciranje programov varovanja in krepitve zdravja za leta 2017, 2018 in 2019 s ciljem preprečevanja rabe dovoljenih in prepovedanih drog ter nekemičnih zasvojenosti, kroničnih nenalezljivih bolezni in krepitve duševnega zdravja.