PRODAJA

Mastno zaslužili s slovenskim podjetjem

Ž.K.
6. 5. 2017, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zgodba Fotone potrjuje domnevo, da Slovenci v zadnjem valu privatizacije za svoja podjetja očitno ne znamo iztržiti toliko, kot bi lahko.

Bobo
Fotono naj bi prodali za več kot 100 milijonov evrov.

Ameriški finančni sklad Gores Group in družba Technology4Medicine sta dobra tri leta po nakupu družbe Fotona tega proizvajalca laserjev prodala naprej kitajsko-evropskemu finančnemu skladu Agic Capital. Kupnina naj bi bila vsaj štirikrat višja, kot so Američani za družbo odšteli ob privatizaciji.

Podjetje Fotona je bilo ustanovljeno leta 1964. Prodaja in izdeluje laserske sisteme, največ za področje medicine in zobozdravstva. Največji prodajni delež ima na azijskih trgih. 

Koliko je znašala kupnina, uradno ni znano, po poročanju ameriške revije Buyouts Insider, ki se sklicuje na osebo, seznanjeno s kupčijo, pa naj bi vrednost transakcije znašala od 100 do 200 milijonov dolarjev, oziroma od 91,6 milijona do 183 milijonov evrov.

Prvo prodano podjetje

Američani so leta 2014 za Fotono odšteli okoli 18 milijonov evrov, pri čemer je državna Posebna družba za podjetniško svetovanje PDP, ki je bila kasneje pripojena SDH, kot 70,5-odstotni lastnik prejela 12,6 milijona evrov. Družba Fotona je bila prvo prodano podjetje s seznama 15 podjetij za privatizacijo.

Bobo
Tudi Helios je bil prodan za večkratnik nakupne cene.

Nadaljnja rast zagotovljena

Predstavniki Agic Capitala so po navedbah časnika zaposlenim Fotone napovedali nadaljnjo strmo rast družbe, pri čemer so poudarili, da si želijo v svoje lastništvo pridobiti čim več visokotehnoloških družb. Na svoji spletni strani je Agic Capital med drugim navedel, da bo s prevzemom Fotoni zagotovil rast na azijskih trgih, predvsem na kitajskem.

Na spisku 15 podjetij, ki ga je vlada sestavila leta 2013, je do danes prodanih 10 podjetij. Po podatkih SDH na prodajo čaka še 20 podjetij, med njimi tudi tri banke: Abanka, Gorenjska banka in NLB.

Izvršni direktor Gores Group Victor C. Otley je za revijo Buyouts Insider povedal, da so se prihodki v času, ko je bila Fotona v njihovi lasti, letno zviševali za 23 odstotkov, dobičkonosnost pa se je skoraj početverila, še navaja časnik.

Odlični poslovni rezultati

Fotonini prihodki v zadnjih letih krepko naraščajo. Leta 2015 so dosegli rekordne prodajne rezultate v zadnjem 15-letnem obdobju, ustvarili so 33,6 milijona evrov iz prodaje, s čimer so za več kot 16 odstotkov presegli predlanske rezultate, podvojili so tudi dobiček, ki je leta 2015 znašal šest milijonov evrov. Lani so v prvih osmih mesecih prodajo glede na enako obdobje leto prej povečali za 20 odstotkov.