Zapore cest

Pohod ob žici: spremenjena prometna ureditev ob teku trojk

M.K.
5. 5. 2017, 11.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Osrednji dogodek pohoda, ki velja za največjo športno-rekreativno prireditev v Sloveniji, bo v soboto, ko se bodo ljubiteljem pohodništva pridružili tudi tekači v trojicah.

STA
Tradicionalnega 61. pohoda Pot ob žici, ki se je s pohodom vrtčevskih otrok začel v četrtek, so se danes udeležili učenci osnovnih in srednjih šol.

Trojice v članski in veteranski kategoriji se bodo pomerile na 12,5 ali 29 kilometrov dolgi trasi, osnovne in srednje šole pa se bodo pomerile na 3-kilometrski trasi. Na sobotnem delu pohoda pa bodo pohodniki izbirali med tri in 35 kilometrov dolgo traso.

"Predvsem v zadnjem desetletju se število rekreativcev in rekreativk, ki se odločijo bodisi za pohod ali tek trojk, vsako leto povečuje," je med drugim zapisano na spletni strani dogodka.

Pohod po Poti ob žici sicer vsako leto poteka v četrtek, petek in soboto pred 9. majem, ko v Ljubljani praznujejo mestni praznik, Evropa pa obeležuje konec druge svetovne vojne. Pohod poteka po skoraj 35 kilometrov dolgi poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev.

Začasne prometne ureditve so predvidene na naslednjih lokacijah in v terminih:

Sobota, 6. maja: Stritarjeva ulica in Kongresni trg: Stritarjeva ulica, kjer bosta štarta na 12,5 km (štart ob 9. uri) in 29 km (štart ob 9.30 uri) in Kongresni trg, kjer bo cilj teka trojk na 12,5 in 29 km ter cilj teka trojk na 3 km za OŠ in SŠ (štart na Livadi ob 9.00 in 9.10 uri), in kjer bo celoten prireditveni prostor s spremljevalnimi objekti in odrom. Del spremljevalnih objektov pa bo postavljen na Trgu republike že od srede, 3. maja 2017 do nedelje, 7. maja 2017.

Postavitev prireditvenega prostora se bo začela v petek, 5. maja ob 8.00 uri, zato bo od 5. maja zjutraj prepovedano parkiranje, ustavljanje in promet po Vegovi ulici do 7. maja do 18. ure.

Promet bo oviran po progi teka na 29 km, 12,5 km in 3 km, z možnimi krajšimi čakanji ob zapori (brez preusmeritev LPP):
V soboto, 6. maja, od 8.50 do 12.00 ure
Za traso teka trojk na 3 km za OŠ in SŠ: Gostišče Livada, Hladnikova cesta, Ižanska cesta, Gruberjevo nabrežje, Prule, Grudnovo nabrežje, Hradeckega most, Krakovski nasip, Breg, Novi trg, Gosposka ulica, Kongresni trg.

V soboto, 6. maja, od 8.50 do 13. ure
Za traso teka trojk na 12,5 km: Stritarjeva ulica, Ciril - Metodov trg, Vodnikov trg, Krekov trg, Poljanska cesta, Litijska cesta, Hruševska cesta, Krožna pot, Po cesti na Golovec, Pot na Golovec, Hradeckega cesta, Gruberjevo nabrežje, Prule, Grudnovo nabrežje, Hradeckega most, Krakovski nasip, Breg, Novi trg, Gosposka ulica, Kongresni trg.

V soboto, 6. maja, od 8.50 do 13. ure
Za traso teka trojk na 29 km: Stritarjeva ulica, Ciril - Metodov trg, Vodnikov trg, Krekov trg, Kopitarjeva ulica, Resljeva ulica, Trg osvobodilne fronte, Dunajska cesta, Vilharjeva cesta, Železna cesta, Vojkova cesta, Kranjčeva ulica, Koželjeva ulica, Tomačevska cesta, Clevelandska ulica, Bratislavska cesta, POT, Leskoškova cesta, POT, Novo Polje, cesta I., Zadobrovška cesta, Zaloška cesta, POT, Slape, POT, Fužinski most, Gramozna pot, Litijska cesta, Cesta II. grupe odredov, Cesta na Urh, Urh, Gozdna pot, Orle, Pot na Orle, Gozdna pot, POT, Gozdna pot proti Observatoriju, Pot na Golovec, Hradeckega cesta, Gruberjevo nabrežje, Prule, Grudnovo nabrežje, Hradeckega most, Krakovski nasip, Breg, Novi trg, Gosposka ulica, Kongresni trg.

Ostale zapore:
- V soboto, 6. maja, od 5.00 do 10.30 ure bo popolna zapora parkirnih mest na Vodnikovem in Krekovem trgu.
- V soboto, 6. maja, od 8.50 do 13.00 ure bo popolna zapora na Prulah, Grudnovo nabrežje, Hradeckega most in Krakovskem nasipu.
- V soboto, 6. maja, od 9.00 do 9.30 ure bo kratkotrajna popolna zapora na Poljanski cesti, Litijski cesti, Hruševski cesti in Krožni poti.
- V soboto, 6. maja, od 8.50 do 12. ure bo popolna zapora Hladnikove ceste, Ižanske ceste, Hradeckega ceste, Gruberjevega nabrežja, Prul in Prulskega mosta, Grudnovega nabrežja, Hradeckega mosta in Krakovskega nasipa.
- V soboto, 6. maja, od 8.50 do 13. ure bo popolna zapora Zoisove ceste od Predora pod gradom (Gruberjevo nabrežje) do Emonske ulice (Slovenske ceste). Vozišče bo zaprto za ves promet z izjemo linij LPP.
- V soboto, 6. maja, od 5.00 do 15. ure bo popolna zapora Slovenske ceste (med Šubičevo ulico in Erjavčevo cesto). Linije LPP bodo preusmerjene na začasne trase.

Zaradi prireditev v sklopu 61. Pohoda Ljubljana 2017 se linije mestnega prometa (LPP) ne bodo spreminjale, pač pa bodo avtobusi na nekaterih linijah zaustavljeni s pomočjo Policije oz. redarske službe. Mobilne zapore bodo v maksimalnih časih do 30 minut. Izjema je sprememba linij LPP na Slovenski cesti, na delu med Šubičevo in Erjavčevo, kjer bodo linije LPP preusmerjene na začasno traso Bleiweisova in Aškerčeva oz. Tržaška in enako obratno. Preusmeritve avtobusov oz. obratovanje avtobusov v soboto 6. maja 2017 bo objavljeno na spletni strani JP LPP d.o.o. na http://www.lpp.si/. Vse uporabnike Kongresnega trga, Trga republike in Vegove ulice ter cest, po katerih bo potekala trasa teka trojk, prosimo za razumevanje in upoštevanje cestnoprometnih pravil, navodil policistov in organizatorja, hkrati pa vas vabimo na ogled in spodbujanje udeležencev 61. Pohoda Ljubljana 2017.