Osebna asistenca

"Zakon je šele okostje"

M.K./STA
5. 5. 2017, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zakon o osebni asistenci, ki ga je DZ sprejel februarja, je po opozorilu YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa nujno nadgraditi s podzakonskimi akti.

Profimedia
Zakon o osebni asistenci, ki se bo začel uporabljati z letom 2019, omogoča invalidom večjo vključenost v družbo (fotografija je simbolična).

Šele ti bodo zakonu dali pravo vsebino, so ob današnjem 4. evropskem dnevu neodvisnega življenja opozorili v društvu.

"Zakon je šele okostje, v njem je zelo malo dorečenega," je dejala Elena Pečarič iz YHD. Po njenih besedah je zato nujno v podzakonskih predpisih opredeliti način izvajanja v centrih za socialno delo in v lokalnih skupnostih. Med drugim je treba po njenem opozorilu doreči tudi, kdo natančno bo upravičen do osebne asistence.

Rok za sprejetje podzakonskih predpisov je sredi prihodnjega leta, tako da je treba takoj zavihati rokave, menijo v YHD.

Zakon o osebni asistenci, ki se bo začel uporabljati z letom 2019, omogoča invalidom večjo vključenost v družbo. Osredotoča se na uporabnike, ki živijo ali bi želeli živeti v samostojnem ali skupnem gospodinjstvu zunaj celodnevne institucionalne oskrbe. Upravičenci do osebne asistence so invalidi v starosti od 18 do 65 let, ki potrebujejo pomoč pri opravljanju aktivnosti za samostojno osebno in družinsko življenje, pri vključevanju v okolje, izobraževanje in zaposlitev.

Pečaričeva je spomnila tudi na mednarodno konferenco o deinstitucionalizaciji, ki bo sredi maja na Brdu pri Kranju v organizaciji Skupnosti organizacij za usposabljanje oseb s posebnimi potrebami v Sloveniji in Evropskega združenja ponudnikov storitev za osebe z invalidnostjo. Tudi na konferenci bo po mnenju društva priložnost za izmenjavo mnenj o tem, kateri cilji so že doseženi in kateri ne.

Predstavili bodo pomen neodvisnega življenja

Evropski dan neodvisnega življenja bodo v YHD obeležili danes ob 12. uri na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, kjer bodo z letaki predstavljali pomen neodvisnega življenja.

Cilj evropskega dneva je ozaveščanje ljudi o neodvisnem življenju in o možnostih invalidov za običajnega življenja. Številni med njimi so še vedno zaprti v institucije. Družba namreč ne izvaja storitev v skupnosti, ki bi jim omogočile polno in enakopravno življenje, da bi se lahko uveljavili kot polnopravni člani družbe oz. državljani, so opozorili v YHD.

Evropski dan neodvisnega življenja je pred štirimi leti razglasila Evropska mreža za neodvisno življenje (European Network on Independent Living - ENIL). Ta vseevropska mreža povezuje organizacije, ki si prizadevajo za neodvisno življenje invalidov.