Da Evropi

Na protestih odločno proti premierju

K.M./STA
2. 5. 2017, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Protestniki so skandirali: ''Evropa, ne Moskva.''

STA
Madžarski premier Viktor Orban v družbi slovenskega predsednika Mira Cerarja.

Več tisoč ljudi je v ponedeljek zvečer v Budimpešti protestiralo v podporo Evropski uniji in proti premierju Viktorju Orbanu, ki naj bi se preveč zbliževal z Rusijo.

Opozicija Orbanu očita, da se preveč brati z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je Budimpešto obiskal že dvakrat v zadnjih treh letih. Orban pa na drugi strani vse bolj zaostruje odnose z Evropsko komisijo. Ta je prejšnji teden proti Madžarski sprožila tudi pravni postopek zaradi spornega visokošolskega zakona, saj bi zaradi omejitev za tuje univerze lahko vodil v zaprtje zasebne ameriške Srednjeevropske univerze (CEU), ki jo je ustanovil milijarder George Soros.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP se je v Budimpešti zbralo okoli 10.000 protestnikov. Med drugim so se sprehodili tudi mimo ruskega veleposlaništva. Ponedeljkov shod v Budimpešti je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na 13. obletnico vstopa Madžarske v EU organizirala nova sredinska stranka Momentum. Tej stranki, ki je bila ustanovljena marca, je že uspelo onesposobiti kandidaturo Budimpešte za poletne olimpijske igre leta 2024 z zahtevo po referendumu, še navaja dpa.