Afera Tušmobil

Mirko Tuš kmalu zopet na zatožno klop

K.M./STA
2. 5. 2017, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V drugi polovici leta se bo sojenje na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo.

Profimedia
Slovenska sodišča se spopadajo s prostorsko stisko.

Sojenje v zadevi Tušmobil, ki se je s predobravnavnimi naroki začelo decembra 2015, nato pa zastalo, se bo nadaljevalo v drugi polovici leta. Takrat bo v ospredju zadeve, v kateri je med obtoženimi tudi nekdanji lastnik Tušmobila Mirko Tuš, znova vprašanje izločitve za obrambo spornih dokazov, so za STA pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču.

"Sodnica, ki ji je bila zadeva dodeljena, trenutno obravnava drugo obsežno in nujno, priporno zadevo, zato se bo sojenje v omenjeni zadevi nadaljevalo, ko bo na razporedu za obravnavanje," so pojasnili na sodišču.

Obramba je namreč zahtevala izločitev dokazov o telefonskih komunikacijah med nekdanjim direktorjem državne agencije za pošto in telekomunikacije (Apek) Tomažem Simoničem in soobtoženimi. Prepričani so, da so bili dokazi pridobljeni nezakonito. Tožilstvo nekdanjemu lastniku Tušmobila in njegovi (zdaj že nekdanji) družbi očita dajanje podkupnine Simoniču, tega pa bremeni obtožba o zlorabi uradnega položaja in jemanja podkupnine, saj naj bi bil Tušmobilu pred leti brezplačno podelil frekvence v zameno za stanovanje.

Poleg Tuša in Simoniča sta obtožena tudi nekdanji komercialni direktor v Tušu Gorazd Lukman in Miha Vodopivec, šef družbe Vopex iz Postojne, ki naj bi sodeloval pri prikrivanju spornega dejanja. Državno tožilstvo pa je obtožnico vložilo tudi proti Tušmobilu, ki se je po prevzemu s strani Telemacha preimenoval v Telemach Mobil.