Po pameti

Kitajci svarijo Trumpa glede Severne Koreje

B.K.
24. 4. 2017, 11.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kitajski predsednik je ameriškega kolega pozval k zadržanemu odnosu do Severne Koreje. Medtem so ameriške in japonske ladje v neposredni bližini pričele z vojaškimi vajami.

Reuters
Ameriška letalonosilka USS Carl Vinson.

Severna Koreja je še vedno v središču pozornosti mednarodne politike. Pjongjang grozi s še enim jedrskim testom ta teden, Združene države Amerike pa sedaj zares premikajo floto vojnega ladjevja proti Korejskemu polotoku.

Ameriški predsednik Donald Trump je zato danes po telefonu govoril tako s kitajskim kolegom Ši Džinpingom kot tudi z japonskim premierjem Šinzom Abejem.

Reutres
Severna Koreja ima na voljo številne raketne izstrelke kratkega dosega, na katere lahko namesti jedrsko orožje.

Ši je Trumpa opozoril, da Kitajska nasprotuje kakršnemukoli enostranskemu dejanju, ki ni potrjeno s strani Varnostnega sveta Združenih narodov. »Kitajska upa, da bodo vse relevantne strani izkazale zadržanje in se izognile dejanjem, ki bi lahko poslabšala stanje na polotoku,« piše na spletni strani kitajskega zunanjega ministrstva.

Čeprav Kitajska vedno bolj pritiska na Severno Korejo pa še vedno ostaja njena edina večja zaveznica in relevanten gospodarski partner.

Reuters
Kitajski predsednik Ši Džinping.

Trump in Abe pa sta se dogovorila, da bosta glede korejskega problema v tesni navezavi. »Dogovorila sva se, da od Severne Koreje, ki znova izvaja provokacije, močno zahtevamo, da se zadrži teh dejanj,« je Abe, po poročanju nemške tiskovne agencije DW, povedal novinarjem.

Ob tem so se v Japonskem morju začele vojaške vaje v katerih sodelujeta dva japonska rušilca in skupina ameriških vojaških ladij, med katerimi naj bi sedaj zares bila tudi letalonosilka USS Carl Vinson. Ta je bila h Korejskemu polotoku namenjena že v začetku meseca, a je prejšnji teden postalo jasno, da je ostala v morjih Jugovzhodne Azije.