Referendum

Erdogan razglasil zmago

J.P./STA
16. 4. 2017, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je razglasil zmago na današnjem referendumu o ustavnih spremembah. Zvečer je namreč poklical premierja Binalija Yildrima in mu čestital za referendumsko zmago.

Profimedia

Po 99 odstotkih preštetih glasov je za ustavne spremembe, ki v Turčiji uvajajo predsedniški sistem, glasovalo 51,34 odstotka volivcev, proti jih je bilo 48,7 odstotka.

Medtem so predstavniki turške opozicije, ki ustavnim spremembam nasprotuje, že izražajo skrb zaradi izida glasovanja in napovedujejo, da bodo izpodbijali rezultat.

Dve glavni opozicijski stranki, prokurdska Demokratična ljudska stranka (HDP) in Republikanska ljudska stranka (CHP), trdita, da je na referendumu prišlo do nepravilnosti in manipulacij z glasovnicami.

Po navedbah predstavnikov CHP so sporni rezultati s 37 odstotkov volišč, delež pa se utegne povišati na 60 odstotkov, saj že od jutra odkrivajo kršitve.

Podpredsednik turške vlade: Podpora spremembam manjša od pričakovane 

Podpredsednik turške vlade Veysi Kaynak je rezultate današnjega referenduma o ustavnih spremembah, ki prinašajo večje pristojnosti predsednika države, pospremil z besedami, da je bila podpora spremembam manjša od pričakovane. Hkrati je Kaynak izrazil pričakovanje, da so na referendumu zmagali podporniki ustavnih sprememb.

"V nekaterih provincah nismo dobili pričakovane podpore. Morali bomo delati na tem," je v Ankari še dejal podpredsednik turške vlade. Dodal je, da je delež nasprotnikov ustavnim sprememba "za nas brez pomena".

"Naša politična stranka želi osvojiti srca vseh državljanov. To je naš cilj," je še dejal Kaynak, ki je član vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP).